Σε εξέλιξη η άσκηση «Μέδουσα», νευρικός κλονισμός στην Άγκυρα για την στήριξη από τις ΗΠΑ και τις αραβικές χώρες

 
Σε εξέλιξη η άσκηση «Μέδουσα», νευρικός κλονισμός στην Άγκυρα για την στήριξη από τις ΗΠΑ και τις αραβικές χώρες

Ενημερώθηκε: 17/11/21 - 19:22

Σε αναβρασμό είναι στην Άγκυρα αφού βλέπουν τις ΗΠΑ αλλά κυρίως τις χώρες του αραβικού κόσμου να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, πραγματοποιώντας συνεχείς συνεκπαιδεύσεις σε περιοχές που «πονάνε» όπως νότια της Κρήτης.

Ειδικότερα οι τούρκοι παρακολουθούν ανήμποροι και με μεγάλο εκνευρισμό την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά να συμμετέχουν με μεγάλο αριθμό δυνάμεων στην διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 11», που είναι ήδη σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στις 23 Νοεμβρίου. Η πολυεθνική άσκηση, στην οποία συμμετέχει φυσικά και η Κύπρος, λαμβάνει χώρα νότια της Κρήτης, σε περιοχές μάλιστα που διεκδικεί η Άγκυρα μέσω του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου, και στο Μυρτώο Πέλαγος. Στα σενάρια της περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ασκήσεις θαλάσσιας αποτροπής, ασκήσεις αεράμυνας και προσβολής στόχων επιφανείας.

Η Αίγυπτος συμμετέχει στην άσκηση με F-16 και Mirage 2000 ,το ελικοπτεροφόρο Mistral «Gamal AbdelNasser», την φρεγάτα Fremm «Bernees», την Gowind κορβέτα «Post Said» καθώς και με υποβρύχιο κλάσης 209. Από την πλευρά τα ΗΑΕ συμμετέχουν με τα πανίσχυρα μαχητικά F-16 block 60, τα οποία θα παραμείνουν στην 115 πτέρυγα μάχης της Κρήτης και μετά το τέλος της Μέδουσας για να συνεχίσουν τις συνεκπαιδεύσεις με τα ελληνικά «γεράκια». Επιπρόσθετα και οι δυο αραβικές χώρες έχουν στείλει την «αφρόκρεμα» των ειδικών δυνάμεων τους όπου μαζί με τους έλληνες κομάντο και «βατράχια» από την Κύπρο θα πραγματοποιήσουν μια σειρά από απαιτητικές ασκήσεις προκειμένου να βελτιώσουν το επίπεδο συνεργασίας τους.

Ενδεικτικό του διεθνούς ενδιαφέροντος για την άσκηση «Μέδουσα» αποτελεί η συμμετοχή παρατηρητών από 9 χώρες, ανάμεσα τους η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

«Βράζουν» με τον Πάιατ οι Τούρκοι

Οι συνεχόμενες κοινές ασκήσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και μάλιστα σε νευραλγικές περιοχές όπως στην Θράκη και στο Αιγαίο έχουν στείλει στα «κάγκελα» τους Τούρκους.

«Κόκκινο πανί» αποτελεί για την Άγκυρα ο Τζέφρι Πάιατ, με μεγάλη μερίδα των τουρκικών ΜΜΕ να στρέφει τα βέλη του κατά του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Αφορμή για την επίθεση των τουρκικών ΜΜΕ στον αμερικανό πρέσβη ήταν η παρουσία του στην κοινή άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό Αιγαίο μεταξύ του αμφίβιου πλοίου διοικήσεως και πλοίου έδρας διοικητού του 6ου Στόλου των ΗΠΑ «USS Mount Whitney», της φρεγάτα ΥΔΡΑ, του ΤΠΚ ΡΙΤΣΟΣ και μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Πρόκληση κατά της Τουρκίας» χαρακτηρίζει στο τίτλο της η «Μιλιέτ» την παρουσία του πρέσβη Πάιατ στην ελληνοαμερικανική άσκηση, επικρίνοντας ιδιαίτερα την φωτογραφία του αμερικανού αξιωματούχου μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και άλλους στο κατάστρωμα του «USS Mount Whitney».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η «Ακίτ», ενώ και στα δύο ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ γίνεται εκτενής αναφορά στην πρόσφατη άσκηση στο Πετροχώρι Ξάνθης μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών αρμάτων μάχης, αλλά και στην τεράστια απόβαση αμερικανικών στρατευμάτων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.