Στη Βουλή αύριο η συζήτηση για τα ελικόπτερα Blackhawk και τα πυρομαχικά του πυροβολικού για την Ουκρανία

 
Στη Βουλή αύριο η συζήτηση για τα ελικόπτερα Blackhawk και τα πυρομαχικά του πυροβολικού για την Ουκρανία

Ενημερώθηκε: 01/04/24 - 15:28

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμύνης της Βουλής συζητούνται αύριο το θέμα της αποκτήσεως των ελικοπτέρων UH-60M Blackhawk για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και το θέμα της παραδόσεως οβίδων πυροβολικού των 155 χιλιοστών, που μέσω Τσεχίας, που τα έχει ζητήσει να τα αγοράσει, θα καταλήξουν στην Ουκρανία. 

Για αμφότερα τα θέματα αυτά υπάρχουν σχετικές αποφάσεις των αρμόδιων Γενικών Επιτελείων (ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ), οπότε τα θέματα αυτά θεωρούνται ως «ώριμα» για να παρουσιαστούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, ενώπιον της Βουλής και έτσι να προχωρήσει η υλοποίησή τους.  

Πιο συγκεκριμένα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Δεκέμβριο του 2023, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, έχει δώσει τη σχετική έγκριση – μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών – για την απόκτηση από την Ελλάδα των 35 ελικοπτέρων γενικής χρήσεως/εφόδου τύπου UH-60M Blackhawk, από τα οποία τα τέσσερα θα είναι Ειδικών Επιχειρήσεων, της αμερικανικής εταιρείας Sikorsy, θυγατρικής πλέον της  Lockheed Martin, συνολικού κόστους 1,135 δισεκατομμυρίων. Τα ελικόπτερα Blackhawk είναι πολλαπλών ρόλων και αποστολών, το Πολεμικό Ναυτικό απόκτησε προ λίγων εβδομάδων τα πρώτα τρία από εννέα συνολικώς της ανθυποβρυχιακής εκδόσεως του ελικοπτέρου, την MH-60R Romeo, και βρίσκεται εδώ και 40 σχεδόν χρόνια στην ενεργό υπηρεσία τόσο στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, που διαθέτουν συνολικώς 2.130 ελικόπτερα του τύπου διαφόρων εκδόσεων, όσο και σε άλλες 35 χώρες σε όλο τον κόσμο, συνολικώς περίπου 4000 ελικόπτερα.

Τα Blackhawk έχει προηγμένα ψηφιακά ηλεκτρονικά συστήματα, κόκπιτ συμβατό με Διόπτρες Νυχτερινής Οράσεως (ΔΝΟ/NVG) για τους πιλότους και το πλήρωμά του, γεγονός που του επιτρέπει να πετά με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ολόκληρο το 24ωρο, ενώ και η καμπίνα του (πιλοτήριο/άτρακτος) προστατεύεται από πολύ θωράκιση, που του επιτρέπει να αντέχει σε βολές από βαρύ, φορητό, οπλισμό.

έχουν ακτίνα δράσεως 1380 μίλια (χωρίς εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων στις ημιπτέρυγες του ελικοπτέρου, ενώ μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα ως 170 μίλια/ώρα, να μεταφέρει και να βάλει 16 αντιαρματικούς πυραύλους Hellfire, καλάθους ρουκετών ή πολυβόλων που φέρονται σε έστορες στις πλαϊνές θύρες του. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι κινητήρες των Blackhawk, είναι οι ίδιοι με τους κινητήρες, τόσο των Aegean Hawk/Romeo του Πολεμικού Ναυτικού, όσο και με τους αντίστοιχους των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ Apache/AH-64DHA Longbow Apache επίσης της Αεροπορίας Στρατού, γεγονός που προσφέρει πολύ μεγάλη και σημαντική ομοιοτυπία (και σε διακλαδικό επίπεδο), επί ενός κρισίμου συστήματος του ελικοπτέρου, όπως είναι οι κινητήρες.       

Το δεύτερο θέμα με το οποίο πρόκειται να ασχοληθεί αύριο η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμύνης της Βουλής, είναι η αποστολή, μέσω Τσεχίας, μεγάλου αριθμού οβίδων πυροβολικού των 155 χιλιοστών, μέσω Τσεχίας, για την Ουκρανία. Η Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα το Πυροβολικό του Ελληνικού Στρατού, διαθέτει μεγάλο αριθμό της συγκεκριμένης κατηγορίας οβίδων, που δεν τα χρειάζεται, καθώς αυτά πλησιάζουν προς τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου «ορίου ζωής» των και έτσι πωλούνται στην Τσεχία, έναντι 280 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία ακολούθως θα τα δώσει στην Ουκρανία για την κάλυψη των δικών της πολεμικών αναγκών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ