Τέλη Ιουλίου η παραλαβή του πρώτου ελληνικού Rafale

Rafale
Ενημερώθηκε: 25/06/21 - 01:02

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για να εισέλθει και επίσημα η Πολεμική μας Αεροπορία στην εποχή των Rafale. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη παράδοση του μαχητικού 4,5 γενιάς στην Ελλάδα θα γίνει προς τα τέλη Ιουλίου με επικρατέστερη ημερομηνία αυτή της 21ης Ιουλίου.

Η παράδοση όμως του πρώτου Rafale που θα φορά το ελληνικό εθνόσημο δεν θα γίνει επί ελληνικού εδάφους αλλά στην Γαλλία. Ο λόγος για τον οποίο πάρθηκε αυτή είναι επειδή το μαχητικό θα έπρεπε να έρθει στην Ελλάδα για την επίσημη τελετή παραλαβής και αμέσως μετά να επιστρέψει στη «φωλιά» των Rafale στην αεροπορική βάση της Armee DeL’Air στο Mont De Marsan για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαίδευση των ελλήνων πιλότων και τεχνικών.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ έκριναν ότι είναι σημαντικότερο να ολοκληρωθεί όσο γρηγορότερα η εκπαίδευση των ελλήνων ιπταμένων πάνω στα Rafale από την πραγματοποίηση μιας φιέστας για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.

Πάντως δεν θα αργήσουμε να δούμε τα Rafale να πετούν στον ελληνικό ουρανό αφού βάση της συμφωνίας, που έχει υπογραφεί με την Γαλλία, αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους η χώρα μας να παραλάβει τα πρώτα 6 από τα συνολικά 18 αεροσκάφη που έχουμε αγοράσει.

Εντωμεταξύ στο ΓΕΑ δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους για τα μηνύματα που έρχονται από την Γαλλία σχετικά με την πρόοδο στην εκπαίδευση των ελλήνων πιλότων και τεχνικών πάνω στα Rafale. Οι πρώτοι 4 έλληνες πιλότοι, που ξεκίνησαν την εκπαίδευση τους από τον Φεβρουάριο, πετούν ήδη και εδώ και καιρό μόνοι τους τα γαλλικά μαχητικά και έχουν εντυπωσιάσει τους γάλλους εκπαιδευτές με τις επιδόσεις τους. Αυτοί οι πρώτοι τέσσερις πιλότοι κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην βάση της Τανάγρας, που θα είναι το «σπίτι» των Rafale, θα εκπαιδεύσουν και τα υπόλοιπα ελληνικά «γεράκια» πάνω στα νέα μαχητικά της ΠΑ.  Επιπρόσθετα στην Γαλλία βρίσκεται ήδη για εκπαίδευση και η δεύτερη τετράδα ελλήνων πιλότων, ενώ ομαλά εξελίσσεται και η εκπαίδευση των ελλήνων τεχνικών.