Τι αμυντικό υλικό μετέφεραν στην Ουκρανία τα δύο ελληνικά C-130

 
C-130

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ-EUROKINISSI/ΓΕΕΘΑ

Ενημερώθηκε: 28/02/22 - 01:14

Προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, τα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 που μετέφεραν αμυντικό υλικό για την Ουκρανία. Αφού ξεφόρτωσαν το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο της Πολωνίας, αμέσως αναχώρησαν για την Ελλάδα.

Το πολωνικό αεροδρόμιο όπου συγκεντρώνεται αμυντικό υλικό απο χώρες που έχουν δηλώσει ότι θα συνδράμουν βρίσκεται περίπου 90 με 100 χιλ. δυτικά της Ουκρανίας. Από εκεί η βοήθεια αυτή θα προωθηθεί με άλλο μέσο και τρόπο στην Ουκρανία.

Το αμυντικό υλικό συμφώνα με πληροφορίες περιλαμβάνει αριθμό τυφεκίων εφόδου τύπου Καλάσνικοφ ΑΚ-47, μαζί με τα πυρομαχικά τους και αντιαρματικά RPG-18, ρουκέτες 122 χιλιοστών G-2000, σφαίρες και εκτοξευτές, συνολικού βάρους 40 τόνωνπου φυλάσσονταν σε αποθήκες του Ελληνικού Στρατού, τα περισσότερα από αυτά -ειδικά τα Καλασνικοφ- έχουν κατασχεθεί τα τελευταία χρόνια κυρίως από επιχειρήσεις του λιμενικού σώματος κ είναι απολύτως λειτουργικά. Μάλιστα τα συγκεκριμένα όπλα που απεστάλησαν είχαν κατασχεθεί από παράνομο φορτίο που πήγαινε στη Λιβύη. Ο ελληνικός στρατός δεν διαθέτει όπλα τέτοιου τύπου.

Όσον αφορά την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας που συνοδεύει ο Υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, αναχώρησε στις 16.30 από το Ελευθέριος Βενιζέλος για την Πολωνία με δύο πολιτικά cargo τα οποία μετέφεραν κουβέρτες, υγειονομικό υλικό-ιατροφαρμακευτική βοήθεια, τρόφιμα και γενικώς είδη πρώτης ανάγκης. Η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας αυτή την ώρα επιστρέφει στην Ελλάδα.

Στρατιωτικές πηγές τονίζουν ότι ήταν όλα σχεδιασμένα όπως πρέπει για την ασφάλεια και των δύο αποστολών.