Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας είχε ξεκινήσει από το… Άγιον Όρος

 
Μόνη Αγίου Παντελήμονα

Ενημερώθηκε: 21/03/22 - 09:34

Του Γιάννη Μιχελάκη

Αρθρογράφος: Γιάννης Μιχελάκης

Και όμως! Πριν από την τελευταία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι δύο χώρες είχαν μία ακόμα σύγκρουση… Όχι στα σύνορά τους, αλλά στο Άγιον Όρος!

Μια σύγκρουση, που ήταν ενταγμένη στον «υπόγειο» ιερό πόλεμο, που έχει ξεσπάσει -εδώ και αρκετά χρόνια- και έχει προκαλέσει σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Αφορμή, η άκρατη επιθυμία του ρώσου Πατριάρχη Κύριλλου να γίνει ο προκαθήμενος Πατριάρχης και ο πνευματικός ηγέτης των Ορθοδόξων και η Μόσχα η «Τρίτη Ρώμη»!

Η σύγκρουση Ρώσων και Ουκρανών κληρικών έγινε το 2016. Μια σημαδιακή χρονιά για την Ορθοδοξία, καθώς τότε φάνηκε ότι το σχίσμα μεταξύ του Φαναρίου και του Πατριαρχείου της Μόσχας ήταν πλέον γεγονός..!

Ήταν η χρονιά, που, ο μεν Πατριάρχης Κύριλλος δεν πήγε στην Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ένα μήνα πριν, αρνήθηκε να υποδεχθεί τον Βλάντιμιρ Πούτιν στην δεύτερη επίσκεψή του στο Άγιον Όρος, (η πρώτη είχε γίνει το 2005).

Την χρονιά εκείνη, λοιπόν, Νοέμβριο 2016, εκοιμήθη ο Ουκρανός ηγούμενος της μονής του Αγίου Παντελεήμονος, Ιερεμίας, σε ηλικία 101 χρόνων.

Στη μονή αυτή οι μοναχοί είναι Ρώσοι και Ουκρανοί. Η διαδικασία διαδοχής του Ιερεμίου εξελίχθηκε σε μία αντιπαράθεση Ρωσίας και Ουκρανίας.

Οι Ουκρανοί στήριξαν την υποψηφιότητα του βοηθού του μακαριστού ηγούμενου, του μοναχού Μακαρίου, ενώ οι Ρώσοι του μοναχού Ευλογίου, ενός 58χρόνου Αρχιμανδρίτη, ο οποίος μέχρι τότε διακονούσε σε ένα μετόχι της Μονής του Αγίου Παντελεήμονος, στην Κωνσταντινούπολη.

Το παρασκήνιο της διαδικασίας εκλογής ήταν μεγάλο, καθώς συνέπεσε με την προσπάθεια του Κρεμλίνου και του Ρωσικού Πατριαρχείου να καταστήσουν τη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα παγκόσμιο σύμβολο των Ρώσων Ορθοδόξων.

Παρά το γεγονός, ότι οι Ουκρανοί μοναχοί ήταν περισσότεροι από τους Ρώσους, για πρώτη φορά στην μακραίωνη ιστορία της μονής, (ιδρύθηκε στις αρχές του 11ου αιώνα), εξελέγη Ρώσος ηγούμενος! Αυτό που καθόρισε την εκλογή του εκλεκτού της Μόσχας ήταν η αποχή. Για άγνωστο (;) λόγο, από τους 103 μοναχούς, ψήφισαν μόνο 23 τον Ρώσο Αρχιμανδρίτη Ευλόγιο και 14 τον Ουκρανό μοναχό Μακάριο..!

Μπορεί να βοήθησε στην εκλογή η δήλωση του Ρώσου Προέδρου, ο οποίος στην επίσκεψή του στη Μονή, εκέινη την καθοριστική χρονιά του 2016, μιλώντας στους μοναχούς είπε ότι «είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε πως αυτή η μικρή άκρη της Ρωσίας στο Όρος Άθως θα συνεχίσει να συγκεντρώνει το πνεύμα όλων των Ορθόδοξων πιστών».

Αυτό το μήνυμα του Πούτιν προκάλεσε την κινητοποίηση Ρώσων ολιγαρχών οι οποίοι διέθεσαν περί τα 200 εκατ. ευρώ για έργα στις μονές.

Δεν ήταν όμως μόνο οι παραινέσεις του Πούτιν και τα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών… Ο Πατριάρχης Κύριλλος προσπάθησε να ενισχύσει τη θέση της Μόσχας στο «Περιβόλι της Παναγιάς» αποφασίζοντας να στείλει μαζικά Ρώσους μοναχούς στη μοναστική κοινότητα και μάλιστα στα πιο φτωχά μοναστήρια, για να αυξηθεί η επιρροή του Πατριαρχείου της Μόσχας στο Άγιο Όρος.

Όμως, το Φανάρι γρήγορα αντιλήφθηκε το σχέδιο των Ρώσων. Έτσι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επέβαλε περιορισμούς στην είσοδο νέων μοναχών. Με απόφασή του, θα επιτρεπόταν, πλέον, μόνο το 10% του συνόλου των μοναχών να είναι αλλοδαποί.

Έτσι το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέτρεψε την απόβαση στρατιάς Ρώσων μοναχών, που θα άλλαζαν τις ισορροπίες, εις βάρος του Φαναρίου, στην Ιερή χερσόνησο του Άθω.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, άρχισε και ένας πόλεμος για το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε ακίνητα και μετόχια!

Η Μονή του Αγίου Παντελεήμονος διεκδικεί τις σκήτες του Αγίου Ανδρέα, που ανήκουν στη Μονή Ιβήρων και του Προφήτη Ηλία, που ανήκουν στη Μονή Παντοκράτορος.

Και η πλευρά του το Φανάρι διεκδικεί ένα μετόχι, τη Μονή του Αγίου Νικολάου, το οποίο βρίσκεται μόλις 100 μέτρα από την Κόκκινη Πλατεία, που κάποτε ανήκε στη Μονή Ιβήρων. Και ακόμα μετόχια στην Οδησσό και παλιά χειρόγραφα, τα οποία έχουν βγει παράνομα από τον Άθω και βρίσκονται σήμερα στη Ρωσία.

ΠΗΓΗ: Realnews