Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωψηφοδέλτιο και Δημοτικές στην ατζέντα - Τα ονόματα

Συνεδριάζει στις 16:00, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, - Ευρωψηφοδέλτιο και Δημοτικές στην ατζέντα - Τα ονόματα
Ενημερώθηκε: 28/11/18 - 10:37

Συνεδριάζει στις 16:00, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στα γραφεία του κόμματος. με τη  συγκρότηση των ψηφοδελτίων για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές στο τραπέζι. Οι υποψηφιότητες για τους μεγάλους Δήμους  (Αθήνας -  Θεσσαλονίκης) ,  και το ευρωψηφοδέλτιο, θα τεθούν επί τάπητος και στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται το Σαββατοκύριακο.

Ο νυν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, η πρώην υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, είναι ονόματα που αναμένεται να περιλαμβάνονται στο ευρωψηφοδέλτιο, η συγκρότηση του οποίου είναι δύσκολο σταυρόλεξο για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την ανεξαρτητοποίηση του Νίκου Χουντή, της Σοφίας Σακοράφα, του Κώστα Χρυσόγονου και του Μανώλη Γλέζου, από το ψηφοδέλτιο του 2014 υποψήφιοι θα είναι μόνο ο Δημήτρης Παπαδημούλης, η Κωνσταντίνα Κούνεβα και ο Στέλιος Κούλογλου, ενώ αναζητείται το όνομα που θα αντικαταστήσει τον Μανώλη Γλέζο. 

Το τελευταίο διάστημα ακουγόταν έντονα το όνομα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, αλλά όπως όλα δείχνουν ο κ. Σταθάκης, με απόφαση του κ. Τσίπρα, προορίζεται να αναλάβει άλλα καθήκοντα, εκτός συνόρων. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας φέρεται να θέλει να σηματοδοτήσει τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκλιση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, με το όνομα του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου ή κάποιους υποψηφίους, ώστε να συνεχίζει και τη γραμμή πίεσης προς το Κίνημα Αλλαγής.   

Περιφερειακές εκλογές

Για τις περιφερειακές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ανακοινώσει τις υποψηφιότητες της Ρένας Δούρου για την Περιφέρεια Αττικής, του Θοδωρή Καρυπίδη για την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, του Γιώργου Δέδε για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και του Κωνσταντίνου Κατσιμίγα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Έχει ανακοινώσει επίσης ότι θα στηρίξει τους υποψηφίους του Κινήματος Αλλαγής, τον Σταύρο Αρναουτάκη στην Περιφέρεια Κρήτης και τον Απόστολο Κατσιφάρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πληροφορίες αναφέρουν ότι προσανατολίζεται να κατεβάσει τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πολύ κοντά στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιώργου Ζάψα για την περιφέρεια της Ηπείρου, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απομακρύνεται το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Μάρκου Μπόλαρη και συζητείται το όνομα του προέδρου της ΔΕΘ Τάσου Τζήκα, ενώ στη Στερεά Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στην υποψηφιότητα του Δημήτρη Αναγνωστάκη που φέρεται ως ο επικρατέστερος. 

Δημοτικές εκλογές

Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές εκλογές, ασαφής παραμένει η κατάσταση για τους Δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ στον Πειραιά που επίσης αποτελεί δήμο με πολιτικό βάρος και συμβολισμό, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Νίκου Μπελαβίλα, ο οποίος είχε αρνηθεί πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το Δήμο της Αθήνας το προηγούμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά το δήμο Θεσσαλονίκης, η απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να αποσυρθεί από την κούρσα έχει προσθέσει νέα δεδομένα. Αυτή τη στιγμή πιο κοντά στο να πάρει το χρίσμα από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νοτοπούλο

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι η υποψηφιότητα για το Δήμο της Αθήνας για τον οποίο «έπαιξε» για κάποιες ημέρες ως σενάριο η στήριξη του Παύλου Γερουλάνου , αλλά δεν φαίνεται να προχωρά. Οι πληροφορίες ότι η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου συνεχίζει να δέχεται την πίεση του Μαξίμου να είναι υποψήφια αλλά αντιστέκεται δεν διαψεύδονται, ούτε όμως και επιβεβαιώνονται.