Βυθίζεται η τουρκική οικονομία-Απεγνωσμένος ο Ερντογάν τα βάζει με τους καταθέτες!

Κατρακύλα για την τουρκική οικονομία - Απανωτές υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης - - Σε απόγνωση ο Ερντογάν καλεί τους πολίτες να καταθέσουν ότι έχουν στις τράπεζες!
Ενημερώθηκε: 02/06/18 - 21:45

Ο εφιάλτης με την τουρκική οικονομία, εξακολουθεί να διογκώνεται την ώρα που ο Ερντογάν στηρίζεται στους έντρομους καταθέτες.

Ο Σουλτάνος, αντί να βρει μια σοβαρή λύση, βασίζεται στην αύξηση των επιτοκίων στις τράπεζες, που δεν έχει φέρει αποτελέσματα, και στηρίζεται στους συμπολίτες του και καταθέτες με απεγνωσμένες εκκλήσεις, λέγοντάς τους να βγάλουν τα μετρητά από τα στρώματα και τα σεντούκια και να τα καταθέσουν στις τράπεζες για να τις στηρίξουν!

Την ίδια ώρα οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, "σταυρώνουν" τον Ερντογάν.

Ο Moody’s, που είχε υποβαθμίσει το αξιόχρεο της τουρκικής οικονομίας σε Ba2 τον Μάρτιο, έθεσε υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση την πιστοληπτική ικανότητά της.

Σε ένα δελτίο τύπου, ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει την «ολοένα κι αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της μακροοικονομικής πολιτικής», σε ένα περιβάλλον «…ήδη ευάλωτο το οποίο, εάν συνεχιστεί, θα αυξήσει τον κίνδυνο μεγάλων πιέσεων στο ισοζύγιο πληρωμών της Τουρκίας».

Ο Moody’s θεωρεί πως «η πρόσφατη υποχώρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών αναφορικά με την Τουρκία θα συνεχιστεί» εάν δεν διορθωθεί από «αξιόπιστες πολιτικές δράσεις» μετά τις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου. Υπενθυμίζει επιπλέον ότι η τουρκική λίρα έχασε σχεδόν το 20% της αξίας της τους τελευταίους μήνες και «ότι οι αρχές κατέγραψαν περιορισμένη πρόοδο στη διαχείριση των διαρθρωτικών οικονομικών προβλημάτων…».

«Χαστούκι» και από τον Fitch Ratings

Από την πλευρά του ένας άλλος οίκος αξιολόγησης, ο Fitch Ratings έθεσε σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης 25 τουρκικές τράπεζες, μετά την υποτίμηση της λίρας.

«Παίζουν παιχνίδια σε βάρος μας»

O υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί κατηγόρησε τους οίκους Fitch et Moody’s ότι στηρίζουν τα «κερδοσκοπικά, που στοχεύουν στη χειραγώγηση, παιχνίδια σε βάρος της Τουρκίας» υιοθετώντας «παρά πολύ βεβιασμένες αντιδράσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υφίσταται «καμία ανησυχία, κανένα πρόβλημα» σχετικά με την κατάσταση των τουρκικών τραπεζών.

Σιμσέκ: Θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες

Πάντως ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι θα αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας, σε μια προσπάθεια να εφησυχάσει τους πολίτες.

«Απαντάμε στις ανησυχίες της αγοράς μέσω αξιόπιστων πολιτικών ενεργειών» έγραψε στο Twitter ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, επιφορτισμένος με τον τομέα της Οικονομίας, Μεχμέτ Σιμσέκ.