Η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε στην αντιπολίτευση να πάει σε κηδείες στρατιωτών!

 
Η Τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε στην αντιπολίτευση να πάει σε κηδείες στρατιωτών!

Ενημερώθηκε: 28/06/18 - 21:28

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε σήμερα ότι απαγόρευσε σε τοπικούς αξιωματούχους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) να παρευρίσκονται σε κηδείες Τούρκων στρατιωτών.

Κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στηρίζει τους Κούρδους αντάρτες.

Η κίνηση αυτή έρχεται μόλις τέσσερις μέρες μετά την εκλογική νίκη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP και του εθνικιστών συμμάχων του και δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα συνεχίσει τη σκληρή γραμμή στο κουρδικό.

Ο Σοϊλού μάλιστα ισχυρίστηκε ότι οι τοπικοί ηγέτες του CHP θα πρέπει να πηγαίνουν αντ' αυτού σε κηδείες ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) που σκοτώθηκαν από τουρκικές δυνάμεις.

«Κουβαλάμε αυτά τα κουφάρια (των μαχητών του PKK) πολύ συχνά. Θα διαθέσουμε ένα τόπο για αυτούς (του CHP για τέτοιες κηδείες)», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε το κοσμικό CHP κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για στήριξη του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) το οποίο η Άγκυρα υποστηρίζει ότι αποτελεί πολιτικό βραχίονα του PKK. Ο ηγέτης του HDP, Σελαχατίν Ντεμίρτας, που παραμένει προφυλακισμένος από το 2016, κατηγορούμενος για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, αρνείται απευθείας σχέσεις με τους αντάρτες.

Κάποιοι ψηφοφόροι του CHP είχαν τονίσει ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών της Κυριακής ότι θα στηρίξουν το HDP για να διασφαλιστεί ότι το φιλοκουρδικό κόμμα θα υπερβεί το ποσοστό 10% για να εισέλθει στη βουλή. Το HDP έλαβε περίπου 12%.

Ο εκπρόσωπος του CHP Μπουλέντ Τεζτσάν αντέδρασε οργισμένα στην απαγόρευση του Σοϊλού.

«Αυτή η ανακοίνωση προκαλεί πόλωση, διχάζει και υποκινεί συγκρούσεις», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο υπουργός πρέπει να παραιτηθεί.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών επιτέθηκε παράλληλα στο HDP, κατηγορώντας το κόμμα ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία ενός εκλογικού αντιπροσώπου του AKP στις εκλογές της Κυριακής, κατηγορία που οργισμένα διέψευσε το φιλοκουρδικό κόμμα.