Ερχεται το “σούπερ” F-15X! Γιατί εμμέσως ενδιαφέρει την Ελλάδα

Ερχεται το “σούπερ” F-15X! Γιατί εμμέσως ενδιαφέρει την Ελλάδα
Ενημερώθηκε: 23/12/18 - 08:48

Η αμφισβήτηση του F-35 της Lockheed Martin, είχε ξεκινήσει πολύ πριν αρχίσουν οι παραδόσεις των πρώτων αεροσκαφών.

Το χειρότερο όμως είναι ότι στις ΗΠΑ η αμφισβήτηση αυτή γίνεται όλο και πιο έντονη. Το θέμα έχει ελληνικό ενδιαφέρον, όχι επειδή είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε F-35, αλλά επειδή η Τουρκία είναι σχεδόν έτοιμη να τα παραλάβει. Άρθρα και αναλύσεις αμερικανικών ΜΜΕ -όπως το Bloomberg- γράφουν ότι το Πεντάγωνο είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην παραγγελία του εξελιγμένου F-15X. Σκοπεύει να δαπανήσει 1,2 δις δολάρια για να κατασκευάσει σε πρώτη φάση 12 “σούπερ” F-15.

Η ιδέα για την κατασκευή του F-15X δεν έχει να κάνει με το να “ανταγωνιστεί” το F-35, αλλά να προσφέρει στην αμερικανική αεροπορία μια καλή επιλογή για την αντικατάσταση 235 F-15C/D.

Το στοιχείο που μας ενδιαφέρει είναι ότι η πρόταση για αντικατάσταση αυτών των αεροσκαφών από F-16s με ραντάρ AESA θεωρείται από τους Αμερικανούς ως ¨”αμφιλεγόμενη επιλογή”.

Γιατί όμως οι Αμερικανοί να θέλουν κι άλλα F-15, όταν στην Ευρώπη -και στην Ελλάδα φυσικά- κάνουν απίστευτη “προπαγάδα” για το πόσο καλό είναι το F-35; Οι Αμερικανοί γράφουν ότι τα F-35 σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εξασφαλίσουν επιτυχή εναέρια κυριαρχία. Σε πολλές περιπτώσεις, γράφουν, αυτό που πρέπει να διαθέτει μια αεροπορία είναι μαχητικά που μπορούν να μεταφέρουν πολύ μεγάλο οπλικό φορτίο σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Η εμβέλεια των F-35 είναι πολύ μικρότερη και φυσικά τα όπλα που μπορούν να φέρουν είναι ασύγκριτα λιγότερα.

Αν τελικά το πρόγραμμα F-15X προχωρήσει, θα “απελεθερωθούν” πολλά μεταχειρισμένα αεροσκάφη F-15 των ΗΠΑ.Αν αξίζει τον κόπο να εξετάσει η Ελλάδα την απόκτηση F-15 σήμερα μπορούν να το απαντήσουν οι αεροπόροι μας. Το βέβαιο είναι ότι η ζωή απέδειξε ότι η απόφαση της Ελλάδας το 1999 να επιμείνει στο F-16 και να μην επιλέξει το F-15 αποδείχτηκε λανθασμένη.

Πηγή: Militaire