LIVE Εκλογές Τουρκία: Νικητής ο Ερντογάν: Παραδώσαμε μαθήματα δημοκρατίας!

Οι πρώτες δηλώσεις Ερντογάν «Νίκησα στις εκλογές, έχω την πλειοψηφία στη Βουλή»-Στο 30,6% ο Ιντζέ που καταγγέλλει νοθεία-Τι σημαίνει η καθολική επικράτηση Ερντογάν
Ενημερώθηκε: 25/06/18 - 09:35

Την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας από τον α' γύρο «κλειδώνει» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με καταμετρημένο το 91% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της γειτονικής χώρας, ο «σουλτάνος» ξεπερνά το απαιτούμενο 50%, καθώς βρίσκεται στο 53,23%.Και αυτό σημαίνει πολλά...

Έτσι ο Σουλτάνος βγήκε και έκανε δηλώσεις περιχαρής, την στιγμή που ο κυριότερος αντίπαλός του, Μουχαρέμ Ιντζέ, ακολουθεί με 30,5% και καταγγέλλει νοθεία στα αποτελέσματα, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς έχει 7,73% και η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 7,47%

Έτσι και επίσημα πλέον ο Ερντογάν μετατρέπεται από Πρόεδρος της χώρας σε… σουλτάνο. Δεν κέρδισε απλά τις εκλογές στην Τουρκία. Θριάμβευσε και κερδίζει και την πλειοψηφία στην τουρκική Βουλή!

Με το περσινό δημοψήφισμα οι υπερεξουσίες του προέδρου που «πέρασαν» πλέον είναι παιχνιδάκι...

Κανείς στην Τουρκία δεν θα μπορεί να τον σταματήσει, ούτε το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο 50,90% και στην Άγκυρα στο 54,2%. Στη Σμύρνη, ο Μουχαρέμ Ιντζέ προηγείται με 53,2%. Στο Ντιγιάρμπακιρ, προηγείται ο Ντεμιρτάς με 65,9%. Ο Ιντζέ, παράλληλα, έχει προβάδισμα σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται στα παράλια του Αιγαίου.

Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, η συνεργασία του ισλαμο-συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP) με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί φαίνεται πως αποδίδει καρπούς, καθώς ο συνασπισμός αποσπά το 54,29% των ψήφων, με την καταμέτρηση στο 92%.

Στον αντίποδα, η συμμαχία των κεμαλιστών με δύο ακόμα κόμματα αποσπά το 33,82%, ενώ και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP),  κερδίζει το 10,73% και φαίνεται να εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή.

"

Δηλώσεις Ερντογάν:

"Όλοι αυτοί που συμμετείχαν, όλους τους υποψήφιους, θέλω να τους ευχαριστήσω. Κανένας για να κρύψει την αποτυχία του, ρίχνοντας σκιά στα αποτελέσματα των εκλογών, ελπίζω δεν θα ρίξει καμία σκιά.

Ο κόσμος με έκανε περήφανο. Η Τουρκία με ποσοστό 80% περίπου συμμετείχε στις εκλογές κι έδωσε μάθημα Δημοκρατίας. Όταν γίνονται εκλογές με 30% και 40%, προσπαθούν να δώσουν μάθημα στην Τουρκία οι χώρες που βγάζουν αποτελέσματα με λιγότερο από 50% συμμετοχή, τους προσκαλώ να πάρουν μαθήματα από τις τουρκικές εκλογές", είπε ο Ερντογάν.

"

'Το έθνος μας έκανε αυτό που έπρεπε. Μας έδωσε μια κατεύθυνση. Από εδώ και πέρα, με τον πρωθυπουργό και τη Βουλή, πρέπει να προχωρήσουμε. Ήρθε η ώρα να φύγουν οι διαφωνίες που είχαμε στην προεκλογική περίοδο. Με όλους τους κανόνες θα ακολουθήσουμε το δρόμο μας με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Τα τελευταία 16 χρόνια μας, με τους πραξικοπηματίες, με όλους αυτούς που παλέψαμε στην κυβέρνησή μας, αντίθετα θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας σε όλη την Τουρκία. Όλοι όσοι περιθωριοποιήθηκαν, θα είναι άνθρωποι πρώτης κατηγορίας και θα απολαύσουν τις παροχές του κράτους. Να πλουτίσουμε περισσότερο τον λαό μας, με δίκαιο τρόπο να μοιράσουμε. Θα δώσουμε την απάντησή μας στους τρομοκράτες. Σήμερα δεν βγάλαμε μόνο 600 βουλευτές, αλλά ένα νέο σύστημα μπαίνει στην πράξη με την αναθεώρηση του Συντάγματος".

"Σήμερα θα τα αναθεωρήσουμε και θα τα πραγματοποιήσουμε. Θα φέρουμε εις πέρας τους στόχους μας και το 2023. Θα παρακολουθήσουμε όλα τα θέματα με λεπτομέρεια και με ζήλο. Με την αυτοκινητοβιομηχανία, με την σταθερότητα, θα δουλέψουμε μέρα - νύχτα. Με το Σύνταγμά μας και τα αποτελέσματα του νέου συστήματος, θα συνεχίσουμε το έργο μας. Θα κάνουμε τα επόμενα βήματα για ανεξάρτητο τρόπο διοίκησης. Με την εντολή του λαού θα συνεχίσουμε. Σώσαμε την Τουρκία από τους πραξικοπηματίες. Δεν θα σταματήσουμε. Θα συνεχίσουμε χωρίς ανάσα. Όπως μας λέει κι ο ποιητής, πιστεύουμε ότι θα υπογράψει σε μεγαλύτερες επιτυχίες η χώρα μας. Εύχομαι να είναι θετικό για τη χώρα. Θέλω να ευχαριστήσω ξανά αυτούς που κόπιασαν για όλα αυτά. Θα συνεχίσουμε για ένα πιο φωτεινό δρόμο σ' αυτή τη χώρα. Γι' αυτή τη βοήθεια που μου δώσατε σας ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά"

Οι προεδρικές σε  δεύτερο γύρο

 

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μπουλένβτ Τεζτσάν επέμεινε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών ο Ερντογάν, καθώς οι ψήφοι των μεγάλων πόλεων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί και πρόσθεσε ότι η προεδρική εκλογή θα κριθεί σε δεύτερο γύρο.

«Την στιγμή που πολλά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές με άνετη διαφορά και υποστηρικτές του AKP πανηγυρίζουν στους δρόμους, η αντιπολίτευση επιμένει ότι εκατομμύρια ψήφων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί. «Μόνο το 56,7% των καλπών έχουν ανοιχθεί μέχρι στιγμής. Ο Ερντογάν προηγείται με το 44% και ο Ιντζέ ακολουθεί με 40%», δήλωσε ο βουλευτής του CHP Χαλούκ Πεκσέν. «Οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει», σύμφωνα με το live blog της Hurriyet Daily News.

Το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82%, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές, που ανήλθε στο 87%.

Παρακολουθείστε live από το Thepressroom.gr τις εξελίξεις στις τουρκικές εκλογές

 • 23:06

  Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μπουλένβτ Τεζτσάν επέμεινε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών ο Ερντογάν, καθώς οι ψήφοι των μεγάλων πόλεων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί και πρόσθεσε ότι η προεδρική εκλογή θα κριθεί σε δεύτερο γύρο.

 • 22:47
  • Ο υποψήφιος πρόεδρος του CHP καταγγέλλει ότι το κρατικό πρακτορείο λέει ψέμματα στα αποτελέσματα:

   «Φίλοι μου, συνεργάτες. Φαίνεται ότι το 37% των καλπών ανοίχτηκαν από το YSK από τη στιγμή. Στην τηλεόραση, γίνεται νέα ανακοίνωση ότι το 85% των ψήφων έχει καταμετρηθεί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Μην αφήνετε τις κάλπες!

  • 21:30

   ×

   Ο συνασπισμός της τουρκικής αντιπολίτευσης, μαζί με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, είναι πιθανόν να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Τουρκίας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Ουνάλ Τσεβικόζ.

   "Όταν μιλάμε για την αντιπολίτευση, αυτή φυσικά περιλαμβάνει τα τρία κόμματα της Εθνικής Συμμαχίας, συν το HDP. Αυτά τα κόμματα αποτελούν την αντιπολίτευση. Και φαίνεται ότι θα κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών", δήλωσε ο Τσεβικόζ νωρίτερα, ενώ ακόμη δεν ήταν σαφές αν το HDP θα εξασφάλιζε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% ώστε να μπει στο κοινοβούλιο.

   Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 80,5% των ψήφων, το AKP λαμβάνει ποσοστό 43,8% και το εθνικιστικό MHP, με το οποίο έχει συμμαχήσει, 11,52%. Το CHP συγκεντρώνει ποσοστό 21,84% και το HDP 10,28%. Σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, το HDP δεν συμμετείχε σε κάποιον συνασπισμό, γεγονός που σημαίνει ότι έπρεπε να περάσει το όριο του 10% για να μπει στη βουλή.

   Ο Τσεβικόζ προέβλεψε ότι το τελικό ποσοστό του φιλοκουρδικού κόμματος θα κυμανθεί μεταξύ 12-14%.

  • 21:27

   ×

   Με την ενσωμάτωση στο 87,3%, τα ποσοστά είναι τα εξής:

   Ερντογάν: 53,8%

   Ιντζέ: 30,01%

   Ακσενέρ: 7,5%

   Ντεμιρτάς: 7,3%

  • 21:03

   ×

   Ο Ερντογάν είναι ο θριαμβευτής, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα και το πρώτο συγχαρητήριο τηλεφώνημα που έλαβε ήταν από τον σύμμαχό του, τον εθνιστική Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

  • 20:55

   ×

   Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) εξασφάλισε το 10,02% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 69% και την είσοδό του στο νέο τουρκικό κοινοβούλιο.

  • 20:30

   ×

   Με την ενσωμάτωση στο 69%, τα ποσοστά είναι τα εξής:

   Ερντογάν: 55,5%

   Ιντζέ: 29,3%

   Ακσενέρ: 7,5%

   Ντεμιρτάς: 6,9%

   Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο Ερντογάν φαίνεται να κερδίζει και την Κωνσταντινούπολη, που παραδοσιακά επιλέγει την αντιπολίτευση στην Τουρκία

  • 20:22

   ×

   Με καταμετρημένες τις ψήφους του 60,0% της επικράτειας για τις προεδρικές εκλογές ο Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 55,8%, και τον ακολουθεί ο κ. Μουχαρέμ Ιντζέ με 28,9%. Η Μεράλ Άκσενερ βρίσκεται στο 7,5%, ο Ντεμιρτάς στο 6,6% και ο Καραμολάογλου στο 0,9%.

   Με καταμετρημένες τις ψήφους του 47,3% της επικράτειας για τις βουλευτικές εκλογές πρώτο κόμμα είναι το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 46,0%, δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό με 20,2%, τρίτο το Εθνικιστικό Κίνημα με 12,0% , τέταρτο το Καλό Κόμμα με 9,4% και ακολουθούν το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών με 9,4% και το Κόμμα Ευτυχίας του Καραμολάογλου με 1,4%.

  • 20:04

   ×

   Όλα δείχνουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κερδίσει τουλάχιστον το ένα από τα στοιχήματα που είχε βάλει σε αυτές τις εκλογές: να κερδίσει την εκλογή του στην προεδρία από τον α' γύρο.

   Πιο σίγουροι απ' όλους οι οπαδοί του που έχουν ήδη βγει στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης με σημαίες στα χέρια

   "

  • 19:40

   ×

   Με καταμετρημένο το 40% των ψήφων από τις προεδρικές εκλογές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 57,02%, μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια.

   Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και κύριος αντίπαλός του Ερντογάν στις εκλογές αυτές, συγκεντρώσει ποσοστό 28,3%.

  • 19:30

   ×

   Το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82%, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

   Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που ανήλθε στο 87%.

  • 19:20

   ×

   Με καταμετρημένο το 32% στην επικράτεια, ο Ερντογάν λαμβάνει 57,7% (σ.σ. έπεσε κι άλλο το ποσοστό του), ο Ιντζέ 27,8%, η Ακσενέρ με 7,5% και ο Ντεμιρτάς με 5%.

  • 19:03

   ×

   Με την καταμέτρηση στο 20%, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνει 59,3% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 26,4%.

  • 17:43

   ×

   Μια τριμελής αντιπροσωπεία του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), στην οποία συμμετείχε η γερουσιαστής Κριστίν Πρινό, συνελήφθη σήμερα στο Άγκρι της Τουρκίας ενώ τα μέλη της είχαν φθάσει στη χώρα ως παρατηρητές των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

   «Η τουρκική εξουσία θέλει έτσι να πνίξει όλες τις φωνές που καταγγέλλουν τις μαζικές νοθείες που γίνονται, ιδιαίτερα ισχυριζόμενη στο Twitter πως 'τα μέλη της αντιπροσωπείας ήταν ψεύτικοι παρατηρητές που επιχειρούσαν να χειραγωγήσουν τις εκλογές'», καταγγέλλει το PCF.

   Εξάλλου το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως δικαστικές διαδικασίες άρχισαν σε βάρος 10 ξένων που κατηγορούνται, σύμφωνα με το πρακτορείο, ότι επιχείρησαν να προσποιηθούν τους διεθνείς παρατηρητές.

   Σύμφωνα πάντα με το Ανατολή, τρεις Γάλλοι, τρεις Γερμανοί και τρεις Ιταλοί περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες.

   Ο Τόμας Ράιμερ, εκπρόσωπος της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έχει αναπτύξει εκλογικούς παρατηρητές στην Τουρκία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «δεν έχει καμιά πληροφορία» ότι πρόκειται για μέλη της αποστολής του.

  • 17:42

   ×

   Πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια επεισοδίων στη νοτιοανατολική Τουρκία υπάρχουν έως και τρεις νεκροί. Το υπουργείο Εσωτερικών δεν τις επιβεβαιώνει αλλά έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα για το τι ακριβώς έχει συμβεί.

   Σύμφωνα με την δημοσιογράφο Aylina Kilic, ο επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης στην επαρχία Καρατσομπάν δήλωσε πως 24 άτομα από το υπουργείο Εσωτερικών πήγαν στην περιοχή. "Αντισταθήκαμε, ξέσπασε καυγάς. Ο επικεφαλής του "Καλού" κόμματος (της Μεράλ Ακσενέρ) Σιντίκ Ντουρμάζ και δυο ψηφοφόροι, σκοτώθηκαν", είπε