Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν από τη Σύνοδο της G20

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν από τη Σύνοδο της G20
Ενημερώθηκε: 02/12/18 - 15:58

Ακόμα και από το μακρινό Μπουένος Άιρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Άγκυρα θα συνεχίσει να λαμβάνει τα «κατάλληλα μέτρα» όσο οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν τις «επιθετικές πολιτικές», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας εκ νέου λόγο για καταπάτηση δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο των εργασιών της G20 και σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την προσβολή των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.

Συνάντηση Τραμπ- Ερντογάν στη Σύνοδο της G20

 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι παρά την ακύρωση της επίσημης συνάντησης του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της Συνόδου. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί τελικά με τον Αμερικανό πρόεδρο. 

Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκησε περίπου 50 λεπτά και εκτιμάται ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας, αλλά και οι εξελίξεις μετά την δολοφονία Κασόγκι. Αφού, όπως φαίνεται ο Τούρκος πρόεδρος κρύβει «άσο στο μανίκι» και απειλεί με αποκαλύψεις που «κάινε» τον σαουδάραβα πρίγκηπα και... οικονομικό εταίρο του Τραμπ.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παρά το γεγονός ότι ακύρωσε πολλές σημαντικές συναντήσεις που θα έκανε στο περιθώριο της συνόδου (ανάμεσα τους και αυτή με τον Πούτιν), προτίμησε να κάνει ολιγόλεπτα τετ α τετ με ελάχιστους ηγέτες, όπως με τον πρόεδρο της Κίνας και της Νότιας Κορέας, αλλά και με τον Τούρκο πρόεδρο.

Κάτι που σημαίνει ότι οι δεσμοί των ΗΠΑ με την Τουρκία (λόγω της γεωπολιτικής σημασίας της τελευταίας), παραμένουν πολύ δυνατοί και αγγίζουν τα όρια... της «εξάρτησης». Δεδομένο, που θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη η ελληνική κυβέρνηση, λόγω των εξελίξεων με τις εξορύξεις στην Κύπρο, αλλά και των έντονων... πιέσεων που ασκούνται στο παρασκήνιο για λύση στο κυπριακό... σε βάρος των Ελληνοκυπρίων.

Η «ριψοκίνδυνη» συμπεριφορά Ελλάδας και Κύπρου και οι «άσχετες χώρες»

 

Σημειώνεται ότι την  Τρίτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε καταλογίσει «ριψοκίνδυνη» συμπεριφορά στην Ελλάδα και την Κύπρο. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του δήλωσε πως «η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της νότιας -όπως τη χαρακτήρισε- Κύπρου με τη στήριξη ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών, αποτελεί απειλή πρωτίστως για τις ίδιες».

Όπως συμπλήρωσε, «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει πλήρως τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στις διενέξεις σχετικά με το Αιγαίο και το Κυπριακό». Πρόσθεσε, δε, ότι «η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τις θέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή», ενώ είπε επιπλέον ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει σε «άσχετες» χώρες να αποκτήσουν οικονομική και πολιτική κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα σχόλια εκείνα του κ. Ερντογάν είχαν προκαλέσει την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο επεσήμανε ότι οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας. Το ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος. «Αντιθέτως, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της», πρόσθεσε.

Σημείωσε, δε, πως «όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζουν ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή μας». Καταλήγοντας, το ΥΠΕΞ κάλεσε τότε την Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, να ακολουθήσει υπεύθυνη στάση.