Πρόταση μομφής κατά της Μέι - Το απόγευμα η ψηφοφορία

Πρόταση μομφής κατά της Μέι - Το απόγευμα η ψηφοφορία
Ενημερώθηκε: 12/12/18 - 10:59

Πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι κατέθεσαν οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος. Ο πρόεδρος της επιτροπής 1922 ανακοίνωσε ότι έχουν κατατεθεί οι 48 επιστολές που ήταν απαραίτητες προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες πρότασης μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τον σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα από τις 6 έως τις 8 το βράδυ (ώρα Βρετανίας)

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα χρειαστεί τη στήριξη τουλάχιστον 158 βουλευτών του κόμματός της για να αντιμετωπίσει την πρόκληση των ανταρτών και εφόσον επιβιώσει δεν θα μπορεί να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής εις βάρος της για τους επόμενους 12 μήνες.

Την πληροφορία για τις 48 επιστολές είχε μεταδώσει το βράδυ της Τρίτης το BBC προσθέτοντας ότι σήμερα θα υπάρξει και συνάντηση του Γκρέιαμ Μπρέιντι με την Τερέζα Μέι.

Η συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού των επιστολών για την «καθαίρεση» της Βρετανίδας πρωθυπουργού έρχεται στον απόηχο της άκαρπης συνάντησης της Μέι με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ κατά τον έκτακτο γύρο συναντήσεων που είχε την Τρίτη με Ευρωπαίους αξιωματούχους, για να επιχειρήσει να εξασφαλίσει εγγυήσεις όσον αφορά τον ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop)

Ο κύκλος των συναντήσεων έγινε μετά την απόφαση της πρωθυπουργού του Ηνωμένοπυ Βασιλείου να αναβάλει την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έκλεισε σχετικά με το Brexit.

ι υπέρμαχοι του Brexit βουλευτές ήλπιζαν να την ανατρέψουν εδώ και μερικές εβδομάδες, όταν παρουσίασε την συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, αλλά η διαδικασία τότε κόλλησε καθώς δεν είχαν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες επιστολές. Αλλά η απόφασή της να αναβάλει την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων προκειμένου να αποφύγει μια ταπεινωτική ήττα, καθώς και η αποτυχημένη περιοδεία της ανά την Ευρώπη προκειμένου να περισώσει ό,τι μπορούσε από τη συμφωνία,  φαίνεται ότι αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των τελευταίων εξελίξεων, που βυθίζουν στο χάος τη διαδικασία του Brexit.

Υπουργοί έσπευσαν στο πλευρό της Μέι, με τον Τζέρεμι Χαντ, τον Σατζίντ Τζαβίντ, την Άμπερ Ραντ και τον Μπράντον Λιούις να ξεκαθαρίζουν ότι θα την υποστηρίξουν.

Αλλά καθώς το κόμμα βυθίζεται σε εμφύλιο πόλεμο, αρκετοί βουλευτές, όπως ο βετεράνος σερ Μπέρναρντ Τζένκιν κατέστησαν σαφές ότι θα ψηφίσουν  υπέρ της αποπομπής της πρωθυπουργού, ενώ ο πρωτεργάτης της ανταρσίας, Τζέικομπ Ρις Μογκ είπε ότι το σχέδιο της Μέι για το Brexit «θα ρίξει την κυβέρνηση αν προχωρήσει» και το κόμμα «δεν θα το ανεχθεί αυτό». «Οι Συντηρητικοί βουλευτές πρέπει τώρα να απαντήσουν αν θέλουν να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές υπό την ηγεσία της κυρίας Μέι. Πρέπει να φύγει για το καλό της χώρας», τόνισε. 

 

 

 

 .