Axios: ΗΠΑ και Ιράν ολοένα και πιο κοντά σε στρατιωτική σύγκρουση — Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

 
trump usa iran khamenei

Ενημερώθηκε: 18/02/26 - 16:12

Ολοένα και πιο κοντά σε μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική αναμέτρηση με το Ιράν φέρεται να βρίσκεται η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση των σχετικών συζητήσεων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ενδεχόμενο σύρραξης δεν αποκλείεται να υλοποιηθεί πολύ νωρίτερα από ό,τι εκτιμάται δημοσίως.

Όπως αναφέρεται, μια ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση κατά της Τεχεράνης δεν θα περιοριζόταν σε στοχευμένα πλήγματα, αλλά θα μπορούσε να λάβει τη μορφή μαζικής εκστρατείας διάρκειας εβδομάδων, με χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού πολέμου. Πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα κάνουν λόγο για πιθανή κοινή επιχείρηση Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ, με ευρύτερο επιχειρησιακό πεδίο και σοβαρές συνέπειες για την ιρανική ηγεσία.

Ένας τέτοιας κλίμακας πόλεμος εκτιμάται ότι θα προκαλούσε δραματικές αναταράξεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, ενώ θα επηρέαζε καθοριστικά και την εσωτερική πολιτική ατζέντα της αμερικανικής κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια. Παρά ταύτα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δημόσια συζήτηση στις ΗΠΑ παραμένει περιορισμένη, καθώς το ενδιαφέρον του Κογκρέσου και της κοινής γνώμης επικεντρώνεται σε άλλα ζητήματα.

Διπλωματικές επαφές με χαμηλές προσδοκίες

Το Axios επισημαίνει ότι στις αρχές Ιανουαρίου ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο στρατιωτικού πλήγματος, σε περίοδο έντονης εσωτερικής έντασης στο Ιράν. Τελικώς, η επιλογή αυτή δεν προχώρησε και η Ουάσιγκτον υιοθέτησε διττή στρατηγική: συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα, σε συνδυασμό με ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, οι σύμβουλοι του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ και Στιβ Γουίτκοφ, συναντήθηκαν στη Γενεύη με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί. Παρά τις δηλώσεις περί «προόδου», οι διαφορές παραμένουν σημαντικές και, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, η προοπτική συμφωνίας δεν θεωρείται πιθανή στο παρόν στάδιο.

Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, μιλώντας στο Fox News, ανέφερε ότι οι συνομιλίες είχαν θετικά στοιχεία, ωστόσο κατέστησε σαφές πως ο πρόεδρος έχει θέσει «όρια» τα οποία η ιρανική πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχθεί. Τόνισε, μάλιστα, ότι αν και η Ουάσιγκτον επιδιώκει συμφωνία, δεν αποκλείεται να κριθεί πως η διπλωματία έχει εξαντλήσει τα περιθώριά της.

Ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία

Την ίδια ώρα, η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή ενισχύεται σημαντικά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί δύο αεροπλανοφόρα, δεκάδες πολεμικά πλοία, εκατοντάδες μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, ενώ μέρος των δυνάμεων βρίσκεται ακόμη καθ’ οδόν.

Περισσότερες από 150 πτήσεις στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών φέρεται να έχουν μεταφέρει οπλικά συστήματα και πυρομαχικά στη Μέση Ανατολή. Μόνο το τελευταίο εικοσιτετράωρο, περίπου 50 επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη κατευθύνθηκαν προς την περιοχή.

Η στρατιωτική και ρητορική κλιμάκωση, σύμφωνα με το Axios, καθιστά ολοένα δυσκολότερη μια αποκλιμάκωση χωρίς ουσιαστικές παραχωρήσεις από την Τεχεράνη, ιδίως σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα. Πηγές που επικαλείται το μέσο εκτιμούν ότι η ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία δεν αποτελεί απλώς διαπραγματευτική πίεση, αλλά ενδέχεται να προοιωνίζεται αποφάσεις μείζονος σημασίας εάν οι συνομιλίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ