Μια ομάδα διαμαρτυρίας υπέρ της Παλαιστίνης δήλωσε ότι δύο μέλη της εισέβαλαν στην αεροπορική βάση Brize Norton της RAF, προκάλεσαν ζημιές σε δύο στρατιωτικά αεροσκάφη με μπογιά με σπρέι και διέφυγαν χωρίς να συλληφθούν.
Η οργάνωση Palestine Action δημοσίευσε ένα σύντομο βίντεο το πρωί της Παρασκευής που δείχνει δύο άτομα να οδηγούν ανεμπόδιστα ηλεκτρικά σκούτερ μέσα στην αεροπορική βάση τη νύχτα, σε μια σημαντική και ντροπιαστική παραβίαση της ασφάλειας του Υπουργείου Άμυνας (MoD).
Η ομάδα δήλωσε ότι είχε ως στόχο αεροσκάφη RAF Voyager που χρησιμοποιούνται για μεταφορές και ανεφοδιασμό και ότι «οι ακτιβιστές διέκοψαν την άμεση συμμετοχή της Βρετανίας στη διάπραξη γενοκτονιών και εγκλημάτων πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή».
Το βίντεο με την εισβολή στην αεροπορική βάση
Το υπουργείο Άμυνας καταδίκασε τη διαμαρτυρία και τη χαρακτήρισε «βανδαλισμό περιουσιακών στοιχείων της Βασιλικής Αεροπορίας». Συνεργάζεται στενά με την αστυνομία που ερευνά το περιστατικό, πρόσθεσε εκπρόσωπος.
Δείτε το βίντεο που ανέβασε η Palestine Action:
Η ομάδα ψέκασε με κόκκινη μπογιά στις τουρμπίνες των δύο αεροσκαφών και τους χτύπησε με λοστούς. Η μπογιά, που συμβολίζει την αιματοχυσία, ψεκάστηκε επίσης στον διάδρομο προσγείωσης και μια παλαιστινιακή σημαία έμεινε στη σκηνή, όπως φαίνεται στα πλάνα.
Πηγές της Άμυνας δήλωσαν ότι η επίθεση βασίστηκε επίσης σε παρανόηση. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν παρέχει ανεφοδιασμό καυσίμων για την υποστήριξη ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, είπαν. Καμία προγραμματισμένη πτήση ή επιχείρηση δεν επηρεάστηκε, πρόσθεσαν.
Τα RAF Voyager χρησιμοποιήθηκαν τον Απρίλιο για να υποστηρίξουν τα αεροσκάφη Typhoon που βομβάρδιζαν τους αντάρτες Χούτι κοντά στη Σαναά της Υεμένης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επιχείρησης Rough Rider υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον της ομάδας. Οι Χούθι υποστηρίζουν το Ιράν και τη Χαμάς, αν και η επίθεση ήταν απάντηση στις επιθέσεις της ομάδας της Υεμένης κατά της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η μεγαλύτερη αεροπορική βάση στο Ηνωμένο Βασίλειο
Το Brize Norton στο Oxfordshire είναι η μεγαλύτερη αεροπορική βάση στο Ηνωμένο Βασίλειο, απασχολεί περισσότερους από 6.000 υπαλλήλους και φιλοξενεί τον στόλο ανεφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένα από τα αεροσκάφη Voyager, χρησιμοποιείται για να μεταφέρει τον βασιλιά και τον πρωθυπουργό σε επίσημες υποχρεώσεις, αν και δεν ήταν σαφές αν βρισκόταν στη βάση το βράδυ της Πέμπτης.
Οι αεροπορικές βάσεις και τα αεροπλάνα που σταθμεύουν στο έδαφος θεωρούνται πιο ήπιοι στρατιωτικοί στόχοι – όπως έδειξε η πρόσφατη επιδρομή μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας στην επιχείρηση «Spider’s Web» κατά των προσγειωμένων ρωσικών αεροσκαφών. Ωστόσο, αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ήταν δυνατό για δύο διαδηλωτές να εισέλθουν και να εξέλθουν από μια μεγάλη βάση της RAF τη νύχτα χωρίς να συλληφθούν.
Η ομάδα κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι «συμμετέχει ενεργά στη γενοκτονία της Γάζας και στα εγκλήματα πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή».