Διπλό «χαστούκι» ΗΠΑ σε Ερντογάν για F-35 και Patriot

«Χαστούκι» ΗΠΑ σε Ερντογάν - Δεν του δίνουν F-35 και Patriot (ΒΙΝΤΕΟ)
Ενημερώθηκε: 12/02/19 - 23:09

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην προμηθεύσουν στην Τουρκία ούτε F35, ούτε Patriot μετά την απόφαση Ερντογάν να μην κάνει πίσω στην αγορά πυραύλων S400 από τη Ρωσία, ενώ παράλληλα ετοιμάζουν και νέες κυρώσεις.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ανταποκριτής του Open στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «πλέον ξεκαθάρισε το θέμα των S400, καθώς Τουρκία και ΗΠΑ παραμένουν σταθερές στις θέσεις τους. Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρά με την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος. Η αμερικανική κυβέρνηση απάντησε ότι σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να προχωρήσει στην πώληση πολεμικού υλικού στην Τουρκία. Αυτό επηρεάζει το σύστημα Patriot και τα F-35», τόνισε.

Παράλληλα ο Μιχάλης Ιγνατίου πρόσθεσε ότι «οι Αμερικανοί έκαναν μία τελευταία προσπάθεια, προτείνοντας την ακύρωση της παραγγελίας των S400 και ως αντάλλαγμα να πάρουν τους Patriot και τα F35. Όμως, η τουρκική απάντηση ήταν αρνητική». Ακόμη συμπλήρωσε ότι «πολλοί διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον πιστεύουν ότι δεν θα αλλάξουν τα πράγματα, αλλά θα πρέπει άπαντες να είναι προσεκτικοί, καθώς έχουμε να κάνουμε με δύο απρόβλεπτους ηγέτες τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ταγίπ Ερντογάν. Χθες η Αμερικανίδα πρέσβης στο ΝΑΤΟ ανέβασε τους τόνους, καθώς αναφαίνεται ότι πρόβλημα με την Τουρκία έχουν και οι Δυτικοί σύμμαχοι και όχι μόνοι οι Δυτικοί».

Και κυρώσεις

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου,τέλος, προβλέπονται ισχυρές κυρώσεις προς την Τουρκία.

Ακούστε όσα είπε ο Μιχάλης Ιγνατίου: