Εμπρηστικών δηλώσεων συνέχεια για την Άγκυρα: «Οι Έλληνες δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα κόμπλεξ τους»

cavusoglu
Ενημερώθηκε: 04/10/21 - 09:37

Εμπρηστικών δηλώσεων συνέχεια από την Άγκυρα η οποία φροντίζει να διατηρεί την ένταση ενόψει του νέου γύρου διερευνητικών επαφών των δύο χωρών.

Η σκυτάλη στα χέρια του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος προέβη σε νέες εμπρηστικές και προσβλητικές δηλώσεις. Xαρακτήρισε τους Έλληνες «κομπλεξικούς», προανήγγειλε ξανά «κάθοδο στο πεδίο», εμμέσως επανέλαβε τις χτεσινές απειλές και διαστρέβλωσε την πραγματικότητα παρουσιάζοντας την Ελλάδα επιτιθέμενη.

Η δήλωση του Τσαβούσγλου

«Δεν είμαστε μια χώρα που απαντά στην Ελλάδα κάθε μέρα, δεν είμαστε μια κομπλεξική χώρα. Είμαστε μια μεγάλη χώρα, είμαστε η χώρα, το κράτος ενός μεγάλους έθνους. Δεν περνάει μέρα χωρίς να επιτίθενται στη Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών τους και οι υπόλοιποι. Δείτε τις διμερείς συναντήσεις, πήγαμε εκεί και μιλήσαμε για την Τουρκία, "η Τουρκία είναι έτσι, η Τουρκία είναι αλλιώς"’.

Άρα όταν δεν λειτούργησαν οι συζητήσεις, κατεβήκαμε στο πεδίο και κάναμε τέτοια βήματα, με τα οποία δεν μπορούν να ξεπεράσουν το κόμπλεξ. Είμαστε μια ισχυρή χώρα. Δεν έχουμε χρόνο να τσακωνόμαστε μαζί τους κάθε μέρα. Όταν χρειαστεί, κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις και τα βήματά μας. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτό. Δεν το κάνει μόνο η Ελλάδα, κάνουμε κι εμείς ό,τι είναι απαραίτητο για τα συμφέροντα του έθνους και της χώρας μας, δεν λέμε αερολογίες, αλλά κάνουμε πράξεις.»

Τα όσα είπε ο Τούρκος υπουργός μεταδόθηκαν από την δημόσια τηλεόραση της Τουρκίας

Παράλληλα, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet είχε και σχετικό πρωτοσέλιδο με τίτλο «Σκληρή απάντηση στην αλαζονεία», ενώ αναφέρει πως «μετά την Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι αυξάνουν την ένταση».

Οι απειλές της Άγκυρας

Στο μεταξύ νέες απειλές εξαπέλυσε η Άγκυρα εναντίον της Ελλάδας (που αφορούν στις έρευνες του Nautical Geo) αναφέροντας πως δεν υποχωρεί και μάλιστα έχουν δοθεί εντολές στο τουρκικό ναυτικό, την αεροπορία και τον στρατό.

 Η Τουρκία έχει απειλήσει ευθέως με θερμό επεισόδιο όπως σαφώς προκύπτει από την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία επιχειρεί να επιρρίψει εκ των προτέρων στην Ελλάδα και στην Κύπρο την ευθύνη για την ένταση που… προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί στην περιοχή, απαιτώντας την ακύρωση νόμιμων δραστηριοτήτων στην Κυπριακή ΑΟΖ, που αφορούν τις έρευνες του Nautical Geo για τη χαρτογράφηση της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο αγωγός East Med.

Την Τετάρτη ο νέος γύρος των διερευνητικών επαφών

Όπως αναφέρουν αρμόδιοι κύκλοι δεν υπάρχουν προσδοκίες για σημαντικές εξελίξεις. Παντως η θέση της Αθήνας παραμένει σταθερή πως το μόνο θέμα διαλόγου με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα, καθώς ο προηγούμενος είχε λάβει χώρα στην Αθήνα. Σημειώνεται πως την προηγούμενη φορά δεν συμμετείχε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας και πολύ στενός συνεργάτης του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, όπως είχε κάνει αναπάντεχα στις συζητήσεις της Κωνσταντινούπολης στις 25 Ιανουαρίου, προσδίδοντάς τους τότε αυξημένο πολιτικό συμβολισμό.