Επίθεση Ιράν σε Τραμπ: Τα τείχη «ανήκουν στο παρελθόν»

Οι αμερικανοί ηγέτες ξέχασαν ότι πριν από μερικά χρόνια γκρεμίστηκε το Τείχος του Βερολίνου, δήλωσε ο Ροχανί
Ενημερώθηκε: 28/01/17 - 11:30

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί επέκρινε σήμερα, χωρίς να τον κατονομάσει, τον πρόεδρο των ΗΠΑ  δηλώνοντας ότι η εποχή της ανέγερσης τειχών μετά των χωρών "ανήκει στο παρελθόν".

Ο Ροχανί ωστόσο δεν αντέδρασε άμεσα στην απόφαση Τραμπ για απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από ορισμένες μουσουλμανικές χώρες, ανάμεσά τους Ιρανοί.

"Σήμερα δεν είμαστε πλέον σε μια εποχή όπου κατασκευάζονται τείχη μεταξύ των χωρών. Οι αμερικανοί ηγέτες ξέχασαν ότι πριν από μερικά χρόνια γκρεμίστηκε το Τείχος του Βερολίνου", δήλωσε ο Ροχανί σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. "Πρέπει να καταργηθούν τα τείχη μεταξύ των λαών. Ο κόσμος σήμερα δεν είναι ένας κόσμος όπου ενισχύονται οι αποκλίσεις μεταξύ των κρατών".

Ο Τραμπ υπέγραψε την Τετάρτη διάταγμα για την ανέγερση τείχους κατά μήκος των μεγάλων συνόρων μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, τηρώντας την πιο εμβληματική προεκλογική του υπόσχεση.

Χθες, υπέγραψε άλλο διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται για τρεις μήνες η είσοδος στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες: Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη. Το μέτρο δεν αφορά πολίτες που έχουν διπλωματικές ή επίσημες βίζες ή εργάζονται σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο πρόεδρος Ροχανί επιφυλάχτηκε να αντιδράσει σε αυτό το διάταγμα.

Το Ιράν και οι ΗΠΑ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις εδώ και 37 και πλέον χρόνια, αλλά σχεδόν ένα εκατομμύριο Ιρανοί ζουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με επίσημα ιρανικά στατιστικά στοιχεία. Οι Ιρανοί που ζουν στις ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη ιρανική κοινότητα που ζει στο εξωτερικό. Πολλοί Ιρανοί ταξιδεύουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ για να επισκεφθούν τις οικογένειές τους.

Ο Ροχανί, ο οποίος μιλούσε σε διεθνές συνέδριο για τον τουρισμό, δήλωσε ότι από τότε που η Ισλαμική Δημοκρατία υπέγραψε τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τις μεγάλες δυνάμεις, τον Ιούλιο του 2015, "άνοιξε τις πύλες της στους ξένους τουρίστες".

Σχετικά Θέματα:

Δήμαρχος Βερολίνου σε Τραμπ: "Αγαπητέ κ. Πρόεδρε, μην χτίσετε αυτό το τείχος!"

Ρελάνς Τραμπ: Επιβάλλει φόρο στις εισαγωγές από Μεξικό για να χτιστεί το τείχος! 

Τους χώρισε το..τείχος-Ακύρωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ ο Νιέτο 

Τραμπ σε Μεξικανό πρόεδρο: Αν δεν σκοπεύεις να πληρώσεις για το τείχος, μην έρθεις επίσκεψη στις ΗΠΑ! 

Τραμπ: Το τείχος ΗΠΑ-Μεξικού θα χτιστεί και θα το πληρώσει το Μεξικό 

Μεξικό σε Τραμπ: Δεν θα συγκρουστούμε, ούτε θα υποταχτούμε