Επίθεση του Ιράν - Αντεπίθεση του Ισραήλ; Τι ακολουθεί; Πόσο κοντά είμαστε στις «πύλες της κολάσεως;»

 
IRAN ISRAEL ATTACK DRONES

Ενημερώθηκε: 14/04/24 - 14:07

Επίθεση Ισραήλ στην πρεσβεία του Ιραν στη Δαμασκό, αντεπίθεση του Ιράν με εκατοντάδες dronew και πυραύλους στο έδαφος του Ισραήλ... Και το ερώτημα πλέον είναι τι ακολουθεί; Πόσο κοντά είμαστε στις πύλες της κολάσεως;

Το χτύπημα του Ισραήλ στη Δαμασκό ήταν «λάδι στη φωτιά» στην περιοχή που βρίσκεται ήδη στο κόκκινο. Η βραδινή επίθεση του Ιράν στο έδαφος του Ισραήλ συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στην Μέση Ανατολή που μπορεί να πάρει τρομακτικές διαστάσεις σε περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ (με ή χωρίς τους συμμάχους του) κατά του Ιράν.

Φαίνεται ο κίνδυνος γενικής ανάφλεξης της περιοχής να αναγνωρίζεται από τους τρίτους και για αυτό οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε σήμερα ότι η αντίδραση της χώρας του θα είναι "πιο ισχυρή" σε περίπτωση που υπάρξει "απρόσεκτη συμπεριφορά" από το Ισραήλ, μετά την πρωτόγνωρη ιρανική επίθεση που έλαβε χώρα τη χθεσινή νύχτα. "Η τιμωρία του επιτιθέμενου πραγματοποιήθηκε", δήλωσε εκφράζοντας ικανοποίηση ο Ραϊσί σύμφωνα με ανακοίνωση, και πρόσθεσε ότι "εάν το σιωνιστικό καθεστώς ή οι υποστηρικτές του επιδείξουν απρόσεκτη συμπεριφορά, θα λάβουν αποφασιστική και πολύ πιο ισχυρή απάντηση".

Το Ιράν λέει ότι η επίθεσή του κατά του Ισραήλ ήταν ως απάντηση στην ισραηλινή επίθεση στο κτίριο του προξενείου του στη Δαμασκό πριν από δύο εβδομάδες.

Το γεγονός ότι το Ιράν επέλεξε έναν θεαματικό τρόπο αντίδρασης και συγχρόνως δεν προκάλεσε κάποια ζημιά στο Ισραήλ (παρά σε δύο βάσεις) αφήνει ανοιχτά και τα δύο σενάρια (σύγκρουσης ή εκτόνωσης) για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

Πριν από την επίθεση, η ισραηλινή κυβέρνηση (η οποία ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την ευθύνη της για την επίθεση στη Δαμασκό) προειδοποιούσε το ιρανικό καθεστώς να μην προβεί σε αντίποινα, διότι θα εισέπραττε ανταπάντηση. Μετά την βράδινη επίθεση, το Ισραήλ επίσης προειδοποιεί ότι «η αναμέτρηση με το Ιράν δεν έχει τελειώσει».

Ομως παράλληλα με τις δημόσιες τοποθετήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης είναι σε πλήρη εξέλιξη πυρετώδεις διεργασίες – ΗΠΑ, Βρετανία, Ιορδανία – για την αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης, με στόχο να αποτραπεί μια αντεκδίκηση η οποία θα απειλούσε πια ευθέως με γενίκευση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή που οι «τρίτοι» -κυρίως οι ΗΠΑ- δε φαίνεται να το επιθυμούν στην παρούσα φάση.

Η προτροπή των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι να ερμηνεύσει το χθεσινοβραδινό συμβάν ως μια νίκη, καθώς παρότι δέχθηκε επίθεση από το Ιράν εμφανίζεται ισχυρότερο μέσα από την καθολική απόκρουση των ιρανικών πυραύλων και drones. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Axios, ο Μπάιντεν έκανε σαφές στον Νετανιάχου ότι δεν θα υποστηρίξει το Ισραήλ σε μια αντεπίθεση στο Ιράν. Από την άλλη, οι σκληροπυρηνικές δυνάμεις στο Ισραήλ θεωρούν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα δείξει αδυναμία αν δεν απαντήσει σε μια τέτοια επίθεση.

Το ΝΑΤΟ "καταδικάζει την κλιμάκωση από το Ιράν" και "καλεί σε αυτοσυγκράτηση" ώστε "η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει ανεξέλεγκτη", δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. "Καταδικάζουμε την κλιμάκωση από το Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας, καλούμε σε αυτοσυγκράτηση και παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη της κατάστασης. Είναι βασικό η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει ανεξέλεγκτη", δήλωσε η εκπρόσωπος Φάραχ Νταχλάλα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.

Θα «ακούσει» το Τελ Αβίβ την προτροπή των ΗΠΑ (βασικός προμηθευτής όπλων και κεφαλαίων στο Ισραήλ) και των συμμάχων του ή θα επιδιώξει «εκδίκηση» και «γαία πυρί μιχθήτω»;

ΑΠό την άλλη, η Ρωσία -σύμμαχος του Ιράν-εξέφρασε σήμερα εξαιρετική ανησυχία για τα ιρανικά πλήγματα εναντίον του Ισραήλ και κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, πρόσθεσε όμως ότι οι εντάσεις θα παραμείνουν αυξημένες μέχρι να επιλυθεί η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.

«Εκφράζουμε την εξαιρετική ανησυχία μας για άλλη μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του για τις ιρανικές επιθέσεις. «Καλούμε όλα τα ενεχόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

Η Ρωσία επισήμανε ότι η Τεχεράνη δήλωσε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του δικαιώματος στην αυτοάμυνα μετά το πλήγμα του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, που η Μόσχα καταδίκασε.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ένας πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν θα επιδεινώσει τις προοπτικές του Τζο Μπάιντεν να επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. «Η Αμερική δεν θέλει ένα μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή», σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ. «Οι φόνοι στη Γάζα επιδεινώνουν τις προοπτικές του Μπάιντεν στις εκλογές και ένας πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν θα έφερνε πρόσθετη αβεβαιότητα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ