Εστία της γρίπης των πτηνών Η5Ν8 εντοπίστηκε στη Σουηδία-Θα σφαγιαστούν 200.000 κοτόπουλα

 
Εστία της γρίπης των πτηνών Η5Ν8 εντοπίστηκε στη Σουηδία-Θα σφαγιαστούν 200.000 κοτόπουλα

Ενημερώθηκε: 25/11/16 - 20:09

Οι αρχές της Σουηδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα προχωρήσουν στη σφαγή 200.000 κοτόπουλων σε ένα αγρόκτημα στα νότια της χώρας όπου εντοπίστηκε μια εστία της γρίπης των πτηνών (H5N8). Ο ιός της πολύ επικίνδυνης γρίπης, που πάντως δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, εντοπίστηκε την Πέμπτη στην εταιρεία παραγωγής αυγών Aniagra Produktions στο Μέραρπ, στα νοτιοδυτικά της χώρας.

"Και οι 200.000 κότες του αγροκτήματος θα υποβληθούν σε ευθανασία για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Γεωργίας. "Επειδή είναι μια μεγάλη φάρμα, θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα, κυρίως για να απολυμάνουμε όλους τους χώρους" είπε η Κάριν Εχλ, ειδική επιστήμονας της Διεύθυνσης.

"Πρόκειται ασφαλώς για ένα σκληρό πλήγμα, αλλά προς το παρόν το σημαντικό είναι να μην διασπείρουμε τον ιό", εξήγησε στην τοπική εφημερίδα Helsingborgs Dagblad ο γενικός διευθυντής της Aniagra Άντερς Λίντμπεργκ.
Η Διεύθυνση Γεωργίας σημείωσε ότι τα αυγά που προέρχονται από το συγκεκριμένο αγρόκτημα και γενικότερα τα πτηνά της χώρας δεν παρουσιάζουν κίνδυνο για τους καταναλωτές γιατί το στέλεχος H5N8 δεν έχει μεταδοθεί ποτέ στον άνθρωπο.

Το στέλεχος αυτό έχει εντοπιστεί σε άγρια πουλιά δέκα ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: στη Δανία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Κροατία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρωσία και την Ελβετία. Άλλη μια εστία εντοπίστηκε στο χωριό Ιτάγκι, στο κρατίδιο Καρνατάκα, στη νοτιοδυτική Ινδία. Τα 1.593 πουλιά που έχουν προσβληθεί από τον H5N8 ή υπάρχει κίνδυνος να προσβληθούν θα σφαγιαστούν.