G7: Πακέτο ενίσχυσης 50 δισ. στην Ουκρανία από «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία — Με «επώδυνη απάντηση» προειδοποιεί η Μόσχα

 
G7: Πακέτο ενίσχυσης 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία από «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία — Με «επώδυνη απάντηση» προειδοποιεί η Μόσχα

Ενημερώθηκε: 13/06/24 - 20:54

Η εκπρόσωπος του  υπουργείου Εξωτερικών στην Ρωσία, Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα ότι η απόπειρα της Δύσης να πάρει τα έσοδα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία είναι εγκληματική και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια απάντηση από τη Μόσχα που θα είναι πολύ επώδυνη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ηγέτες της Ομάδας της G7 στη Σύνοδο Κορυφής στην Ιταλία συμφώνησαν σε ένα δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσουν την Ουκρανία στον αγώνα της για επιβίωση, το οποίο αντλείται από ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που είναι παγωμένα σε δυτικές χώρες.

Τα χρήματα μπορεί να «φτάσουν» στο Κίεβο πριν από το τέλος του έτους σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο που επιβεβαίωσε τη συμφωνία την Τετάρτη πριν από την επίσημη ανακοίνωση στη σύνοδο κορυφής όπως μεταδίδει το  Associated Press.

Στη Σύνοδο Κορυφής, συμμετέχουν η Τζόρτζια Μελόνι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ από χθες το βράδυ είχε προσγειωθεί στην ιταλική πόλη και το αεροσκάφος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Τα περισσότερα από τα χρήματα θα παρασχεθούν με τη μορφή δανείου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ που θα «υποστηρίζεται» από περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχεθεί. Η συντριπτική πλειονότητα των χρημάτων κρατείται σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένας Γάλλος αξιωματούχος είπε ότι ενώ το δάνειο θα είναι ως επί το πλείστον εγγυημένο από τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να «συμπληρωθεί» με ευρωπαϊκά χρήματα ή άλλες εθνικές συνεισφορές.

Όταν ρωτήθηκε για τα ρωσικά πολεμικά πλοία στην Κούβα, η Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Δύση φάνηκε να μην ακούει τα διπλωματικά μηνύματα της Μόσχας και τα έλαβε υπ’ όψιν μόνο όταν ο στρατός και το ναυτικό ανέλαβαν δράση.

Φρεγάτα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και πυρηνοκίνητο υποβρύχιο μπήκαν την Τετάρτη στο λιμάνι της Αβάνας, έναν ενδιάμεσο σταθμό, με τις ΗΠΑ και την Κούβα να δηλώνουν ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί απειλή. Ωστόσο θεωρήθηκε ευρέως ως μια επίδειξη ισχύος της Ρωσίας εν μέσω της αύξησης των εντάσεων στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει λόγος για καμιά χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να ανησυχεί για την παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Κούβα για μια άσκηση.

“Μόλις πρόκειται για ασκήσεις ή ταξίδια στη θάλασσα, ακούμε αμέσως ερωτήσεις και μια επιθυμία για ενημέρωση για το τί σημαίνουν αυτά τα μηνύματα”, είπε η Ζαχάροβα.

“Γιατί η Δύση παραμένει εντελώς κουφή και στη συνέχεια καταστρώνει τις πιο ισχυρές εκστρατείες για να αποτρέψει την είσοδο των ρωσικών μηνυμάτων στoν τομέα των πληροφοριών της;”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ