Η ιστορική αλήθεια για το τραγούδι της Ουκρανίας που κέρδισε τη Eurovision

Η ιστορική αλήθεια για το τραγούδι της Ουκρανίας που κέρδισε τη Eurovision
Ενημερώθηκε: 16/05/16 - 15:14

Το τραγούδι που κέρδισε τη Eurovision είναι το τραγούδι της Ουκρανίας και ονομάζεται «1944». Το τραγούδι είναι ένα μοιρολόι ουσιαστικά για τους συνεργάτες των ναζί κατά την περίοδο του Β' Παγκοσμίου πολέμου, ορισμένους από τους λεγόμενους Τατάρους της Κριμαίας

Αν και στην Κριμαία το 1941, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τα ναζιστικά στρατεύματα μπήκαν στην Ουκρανία, ο λαός της αντιστάθηκε μαχητικά, στήνοντας αντάρτικες ομάδες και πολεμώντας ηρωικά -γνωστή είναι και η ηρωική πολιορκία της Σεβαστούπολης, η οποία κράτησε από τον Οκτώβρη του 1941 έως τον Ιούλη του 1942.

Ωστόσο, υπήρξαν και αυτοί που όχι μόνο δεν αντιστάθηκαν, δεν πολέμησαν τον καταχτητή, αλλά πέρασαν απέναντι και στρατεύτηκαν στις Γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, πήγαν δηλαδή με τους ναζί. Χιλιάδες Τατάροι της Κριμαίας (υπολογίζεται γύρω στις 20.000) παραδόθηκαν στον Χίτλερ και πολέμησαν στο πλευρό των ναζί. Οι Τάταροι έδρασαν κατά των ντόπιων πληθυσμών μαζί με τους ναζί και ταυτίστηκαν με την προδοσία.

Η μειονότητα αυτή μετά τον πόλεμο μεταφέρθηκε σε άλλο μέρος, ώστε να αποφευχθεί ένας εμφύλιος πόλεμος και τα αντίποινα.

Από την πλευρά τους οι Τάταροι υποστηρίζουν ότι υπέστησαν έναν σκληρό διωγμό από τους Σοβιετικούς, με θανατώσεις και εκτοπισμούς που λίγο απέχουν από το να θεωρηθούν και γενοκτονία (κάτι που έσπευσε να αναγνωρίσει η κυβέρνηση του Κιέβου το 2015).

Το τραγούδι «νικητής» της Eurovision πάντως επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία με έναν τρόπο άκομψο και απευθυνόμενο σε νέους με μικρή ιστορική γνώση. Είναι κρίμα, να δημιουργούνται με αυτό τον τρόπο στρεβλές εικόνες και να επιχειρείται παραχάραξη της ιστορίας πίσω από φώτα, στρας, καλλίγραμμα μπούστα και πόδια...

Τατάροι στο πλευρό των ναζί.

Φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» στις 27/2/2014. Ο Ρεφάτ Τσουμπάροφ, ο λεγόμενος ηγέτης των Τατάρων της Ουκρανίας, χαιρετά ναζιστικά.