Η Μόσχα απέσυρε από επίσημη διαδικτυακή πύλη προσχέδιο πρότασης για αλλαγή των θαλάσσιων συνόρων της στη Βαλτική

 
κρεμλίνο

Ενημερώθηκε: 22/05/24 - 17:55

Πρόταση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για αναθεώρηση των θαλάσσιων συνόρων της Ρωσίας στην ανατολική Βαλτική Θάλασσα απαλείφθηκε σήμερα από μία επίσημη διαδικτακή πύλη αφού προκάλεσε σύγχυση και ανησυχία στη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Λιθουανία και την Εσθονία, χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι στην προηγούμενη σοβιετική μέτρηση του συνόρου το 1985 είχαν χρησιμοποιηθεί ναυτικοί χάρτες των μέσων του 20ού αιώνα και έτσι (η μέτρηση) δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε πιο σύγχρονες χαρτογραφικές συντεταγμένες.

Όμως η πρόταση αυτή απαλείφθηκε σήμερα από την επίσημη διαδικτυακή πύλη όπου είχε αναρτηθεί.

Ένα μήνυμα έλεγε απλώς: «Το προσχέδιο διαγράφηκε».

Δεν έδινε εξηγήσεις. Το υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλια.

Δεν γινόταν αμέσως σαφές από το σχέδιο διατάγματος πώς ακριβώς θα διευθετούνταν τα σύνορα και ποιες διαβουλεύσεις έγιναν -αν έγιναν- με άλλα κράτη που βρέχονται από τη Βαλτική.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TT: «Η Ρωσία δεν μπορεί μονομερώς να αποφασίζει για νέα σύνορα».

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε πως η Ρωσία δεν επικοινώνησε με τη Φινλανδία και πρόσθεσε: «Η Φινλανδία ενεργεί όπως πάντα: ήρεμα και με βάση τα γεγονότα».

Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις χαρακτήρισε την πρόταση «προφανή κλιμάκωση» εναντίον του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε πως «πρέπει να αντιμετωπισθεί με την κατάλληλη αυστηρή απάντηση».

Ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών Μάργκους Τσάκνα δήλωσε: «Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως είναι μια παράλογη ιδέα».

Σε σχόλιό του που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Ρόιτερς, πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο η αναφορά να είναι μια απόπειρα δημιουργίας σύγχυσης».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Tags