Την πρόσκληση των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τη σύνοδο κορυφής της G20 τον ερχόμενο Δεκέμβριο επιβεβαίωσε την Τετάρτη ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, εκπροσωπώντας τη διοργανώτρια χώρα.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Ρούμπιο χαρακτήρισε τη σύνοδο ως μια σημαντική ευκαιρία για τον Ρώσο ηγέτη να διαλεχθεί τόσο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όσο και με τους υπόλοιπους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας, εκφράζοντας την προσδοκία ότι η Μόσχα θα ανταποκριθεί θετικά.
Σημείωσε παράλληλα ότι οι δύο πρόεδροι διατηρούν συχνή τηλεφωνική επικοινωνία και υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον παραμένει ανοιχτή στον διάλογο.
Σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναγνώρισε την κρισιμότητα της κατάστασης στο Στενό του Ορμούζ, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εγγυώνται την ασφάλεια και την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή. Παράλληλα, επισήμανε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει μια σειρά από επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής οδού, ενώ διευκρίνισε ότι μια πιθανή συμφωνία με το Ιράν θα απαιτήσει μακρά και επίπονη προσπάθεια.
Τέλος, αναφερόμενος στην Κούβα, ο Μάρκο Ρούμπιο κατέστησε σαφές ότι η βελτίωση των σχέσεων προϋποθέτει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Αβάνας, καμώντας έκκληση στην κουβανική ηγεσία να αξιοποιήσει τη συγκυρία για να δρομολογήσει αλλαγές.