Η Τουρκία «ρίχνει στο τραπέζι» τη Χάγη για την ΑΟΖ

 
Η Τουρκία «ρίχνει στο τραπέζι» τη Χάγη για την ΑΟΖ

Ενημερώθηκε: 14/07/21 - 09:34

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθεί το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών σε διεθνές δικαστήριο αφήνουν τουρκικές πηγές χωρίς να αναφέρονται ευθέως στη Χάγη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής και του Μανώλη Κωστίδη.

Οι τουρκικές πηγές υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι εφικτή εάν ακολουθηθούν η ίδια φιλοσοφία και οι αρχές διαβούλευσης που τηρήθηκαν κατά τις πρόσφατες συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Ο Μανώλης Κωστίδης μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ είπε ότι η Άγκυρα φαίνεται πως ρίχνει τους τόνους σε σχέση με την Ελλάδα και να ανοίγει παράθυρο για προσφυγή στη Χάγη. Τουρκικές πηγές ανέφεραν μάλιστα ότι διαπιστώνουν μικρή μετατόπιση στις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις χθες η Άγκυρα άφησε να εννοηθεί ότι θα σταματήσει να προσεγγίζει για έρευνες περιοχές που πλήττουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Ειδικότερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι δεν βρέθηκε φυσικό αέριο και συνεπώς η Άγκυρα δεν θα κάνει γεωτρήσεις περιοχές που όπως είπε, ενδεχομένως ενοχλούν την Ελλάδα.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις δεν εμποδίζουν πάντως Τούρκους αξιωματούχους να προκαλούν.