ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να απολύσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αν δεν παραιτηθεί

 
τραμπ και παουλ

Ενημερώθηκε: 15/04/26 - 18:05

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι προτίθεται να απομακρύνει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), Τζερόμ Πάουελ, σε περίπτωση που δεν αποχωρήσει από τη θέση του με τη λήξη της θητείας του.

Η θητεία του Τζερόμ Πάουελ ως προέδρου της Fed ολοκληρώνεται στις 15 Μαΐου, ωστόσο η διαδικασία διαδοχής παραμένει ανοιχτή. Ο εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ για την αντικατάστασή του, Κέβιν Γουόρς, δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, γεγονός που αφήνει περιθώριο παραμονής του Πάουελ σε μεταβατικό ρόλο.

Ο ίδιος ο Πάουελ είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου τον Μάρτιο ότι, σε περίπτωση μη επικύρωσης του διαδόχου του έως τις 15 Μαΐου, θα συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα προέδρου σε προσωρινή βάση, όπως προβλέπει το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας έχει προγραμματίσει ακρόαση για την επικύρωση του Κέβιν Γουόρς στις 21 Απριλίου. Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας, Τομ Τίλις, βασικό μέλος της επιτροπής, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να στηρίξει την επικύρωση πριν από την ολοκλήρωση της ποινικής έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά τον Τζερόμ Πάουελ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα ασκήσει έντονη κριτική στον πρόεδρο της Fed, κατηγορώντας τον ότι δεν προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων σύμφωνα με τις επιθυμίες του, ενώ τον έχει χαρακτηρίσει «καταστροφή» για την αμερικανική οικονομία.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επιχειρήσει και στο παρελθόν να απομακρύνει τη διοικήτρια της Fed, Λίζα Κουκ, μετά από καταγγελίες για παρατυπίες σε υποθέσεις υποθηκών. Η υπόθεση εξετάζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με την απόφαση να αναμένεται το προσεχές διάστημα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ