Το Λονδίνο ορίζει ημερομηνία για τις πρώτες πτήσεις με αιτούντες άσυλο που θα απελαθούν στη Ρουάντα

 
metanstew

Ενημερώθηκε: 03/06/24 - 16:02

Η Βρετανία σκοπεύει να αρχίσει να απελαύνει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα στις 24 Ιουλίου, όπως δήλωσε σήμερα δικηγόρος της κυβέρνησης, αν και το αμφιλεγόμενο σχέδιο εξαρτάται από τη νίκη του Συντηρητικού Κόμματος του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στις επικείμενες εκλογές.

Η αποστολή στη Ρουάντα αιτούντων άσυλο που έχουν φθάσει στη Βρετανία χωρίς τα σχετικά έγγραφα είναι μια από τις βασικές πολιτικές του Σουνακ αλλά τα νομικά και κοινοβουλευτικά εμπόδια που έχει αντιμετωπίσει έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχει ακόμα αρχίσει να εφαρμόζεται.

Ο Σούνακ έχει δηλώσει ότι οι πτήσεις απέλασης δεν θα αναχωρήσουν πριν από τις εκλογές της 4ης Ιουλίου αλλά έχει δεσμευθεί ότι εάν κερδίσει, θα ξεκινήσουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις κατά περίπου 20 μονάδες, έχει δεσμευθεί να ακυρώσει το σχέδιο εάν εκλεγεί.

Σε έγγραφα που έχουν υποβληθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου στο πλαίσιο προσφυγής κατά του σχεδίου αυτού από την οργάνωση Asylum Aid, δικηγόροι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι στόχος είναι να «πραγματοποιηθούν μετακινήσεις με πτήση προς τη Ρουάντα στις 23 Ιουλίου 2024 (και όχι νωρίτερα)».

Ωστόσο, ο δικηγόρος της κυβέρνησης Έντουαρντ Μπράουν δήλωσε στη συνέχεια στο δικαστήριο ότι με βάση την «επικαιροποιημένη επιχειρησιακή ενημέρωση» από το υπουργείο Εσωτερικών, η πρώτη πτήση θα αναχωρήσει στις 24 Ιουλίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ