Μακρόν: Η στάση απέναντι στο Ισραήλ πρέπει να σκληρύνει, εκτός αν βελτιωθεί η κατάσταση στη Γάζα

 
μακρον

Πηγή Φωτογραφίας: Shutterstock

Ενημερώθηκε: 30/05/25 - 09:26

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να «σκληρύνουν τη συλλογική τους θέση» απέναντι στο Ισραήλ εάν δεν ανταποκριθεί κατάλληλα στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

Με την αυξανόμενη διεθνή πίεση προς το Ισραήλ για την όλο και πιο σοβαρή κρίση πείνας στη Γάζα, ο Μακρόν τόνισε ότι χρειάζεται δράση «τις επόμενες ώρες και ημέρες».

Επίσης υποστήριξε ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους υπό προϋποθέσεις είναι «όχι μόνο ηθικό καθήκον, αλλά και πολιτική αναγκαιότητα».

Εάν δεν υπάρξει απάντηση που να ανταποκρίνεται στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα «τις επόμενες ώρες και ημέρες… θα πρέπει να σκληρύνουμε τη συλλογική μας θέση», είπε ο Μακρόν σε επίσκεψη του στη Σιγκαπούρη.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την υπόθεση πως τα ανθρώπινα δικαιώματα τηρούνται «και να επιβάλουμε κυρώσεις», δήλωσε ο Γάλλος ηγέτης λίγες ώρες πριν απευθυνθεί σε σύνοδο άμυνας στην πόλη-κράτος.

Ο Μακρόν πραγματοποιεί διπλωματική περιοδεία στη Νοτιοανατολική Ασία, η οποία τον οδήγησε επίσης στο Βιετνάμ και την Ινδονησία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Μακρόν: Η στάση απέναντι στο Ισραήλ πρέπει να σκληρύνει, εκτός αν βελτιωθεί η κατάσταση στη Γάζα
(Yasuyoshi Chiba/Pool Photo via AP)

Κατά την επίσκεψή του στην Τζακάρτα, ο Μακρόν και ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Πραμποβό Σουμπιάντο εξέδωσαν κοινή δήλωση καταδικάζοντας τα σχέδια του Ισραήλ να ελέγξει τη Γάζα και οποιαδήποτε προσπάθεια «να εκδιωχθεί βίαια ο παλαιστινιακός πληθυσμός από την πατρίδα του».

Το Παρίσι ελπίζει να «πυροδοτήσει ένα κίνημα αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους υπό ορισμένες προϋποθέσεις», όπως την αποστρατιωτικοποίηση της Χαμάς και την αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ να υπάρχει και να προστατεύει τον εαυτό του, είπε ο Μακρόν στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα παραμένει κρίσιμη παρά το γεγονός ότι έχει αρχίσει να φτάνει βοήθεια μετά από πάνω από δύο μήνες ισραηλινής αποκλεισμού.

Ειδικοί σε θέματα επισιτιστικής ασφάλειας προειδοποιούν ότι η πείνα απειλεί τον έναν στους πέντε ανθρώπους.

Το Ισραήλ έχει επίσης εντείνει την στρατιωτική του επιχείρηση σε ό,τι περιέγραψε ως ανανεωμένη προσπάθεια να καταστρέψει τη Χαμάς, της οποίας η επίθεση στις 7 Οκτωβρίου 2023 πυροδότησε τον πόλεμο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ