Με τον Ερντογάν δεν ευδοκιμεί στην Τουρκία ούτε η δημοκρατία, ούτε το... ρακί 

Με τον  Ερντογάν δεν ευδοκιμεί στην Τουρκία ούτε η δημοκρατία, ούτε το... ρακί 
Ενημερώθηκε: 26/10/20 - 00:53
Του Μιχάλη Ψύλου

Όταν ο μεγάλος Τούρκος συγγραφέας Αζίζ Νεσίν έγραφε πριν πολλά χρόνια ότι «δύο πράγματα δεν ευδοκιμούν στην Τουρκία :Ο Καφές και η Δημοκρατία», δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι σήμερα στην πατρίδα του δεν θα ευδοκιμεί ούτε το… ρακί!

Εβδομήντα έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία τις τελευταίες 10 ημέρες από νοθευμένο ρακί! Μόνο στη Σμύρνη, τα θύματα του νοθευμένου αλκοόλ ανέρχονται σε 32! Την είδηση που προβάλουν οι ελάχιστες αντιπολιτευόμενες εφημερίδες στην Γείτονα έχει την αιτία της. Οφείλεται στην οικονομική πολιτική του Τούρκου προέδρου Ερντογάν! 

«Το Σουλτανικό καθεστώς προχώρησε σε μεγάλη αύξηση των ήδη υπερβολικών φόρων στα αλκοολούχα ποτά για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα λόγω της άσχημης κατάστασης της οικονομίας, με αποτέλεσμα οι πολίτες να καταφεύγουν στο παράνομο ρακί  που πολλές φορές είναι νοθευμένο και επικίνδυνο» γράφει στην γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) o Τούρκος δημοσιογράφος Μπουλέντ Μαμάι

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι φόροι στο αλκοόλ στην Τουρκία έχουν αυξηθεί κατά περίπου 500%.Η τεράστια αύξηση των φόρων στα  αλκοολούχα ποτά  δεν επηρεάζει άλλωστε και  πολύ την εκλογική  βάση του Ερντογάν και ταιριάζει με τον ισλαμικό  χαρακτήρα της κυβέρνησης. Έτσι, στην Τουρκία, οι καταναλωτές οινοπνευματωδών ποτών πληρώνουν τους υψηλότερους φόρους. 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Αποτέλεσμα; Αντί οι πολίτες να ξοδεύουν μια περιουσία για ένα μπουκάλι ρακί, προσπαθούν να παράγουν το δικό τους ρακί στο σπίτι, το οποίο τους κοστίζει μόνο το ένα πέμπτο της λιανικής τιμής. Οι ιστοσελίδες με συνταγές για την παρασκευή ρακί ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Έχουν ακόμη δημιουργηθεί ηλεκτρονικά καταστήματα που προσφέρουν πρώτες ύλες για παραγωγή ρακί, όπως αιθυλική αλκοόλη και έλαιο γλυκάνισου

Όταν όμως η κυβέρνηση Ερντογάν  παρατήρησε μείωση των φορολογικών εσόδων  από τις πωλήσεις αλκοόλ ,απαγόρευσε τη διάθεση στην αγορά της πιο σημαντικής πρώτης ύλης για την παραγωγή ρακί: Η αιθυλική αλκοόλη από τη γεωργική παραγωγή δεν επιτρέπεται πλέον να διατίθεται στα σούπερ μάρκετ και στο Διαδίκτυο. Αλλά οι επιτήδειοι  βρήκαν τρόπους για να ανατρέψουν την απαγόρευση. 

Εάν δεν βρίσκουν  αιθανόλη για να παρασκευάσουν ρακί, αγοράζουν  μεθανόλη που χρησιμοποιείται ως καύσιμο και διαλυτικό σε χρώματα,. Κάποιοι δυστυχώς  κατέφυγαν σε ακόμη πιο επικίνδυνες ουσίες. Συνδύασαν προϊόντα καθαρισμού όπως απολυμαντικά με βάση το αλκοόλ με αρώματα αλκοόλ και τα πούλησαν ως ρακί. Για αυτό η Τουρκία θρηνεί ήδη 76 νεκρούς το τελευταίο δεκαήμερο. Δεκάδες άνθρωποι δίνουν επίσης μάχη για τη ζωή  σε μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία. Ακόμα κι αν επιβιώσουν όμως, θα έχουν υποστεί μόνιμη βλάβη, όπως απώλεια όρασης. 

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να νοιάζεται και πολύ. Αντίθετα, γελάνε κιόλας! Ένα στέλεχος της νεολαίας του AKP του Ερντογάν έγραψε στο διαδίκτυο: «Αν θέλετε να απαλλαγείτε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πίνετε μόνο καθαρό αλκοόλ!"

Ο μεγάλος πονοκέφαλος του Ερντογάν  και του περιβάλλοντός του δεν προέρχεται άλλωστε από το αλκοόλ, το οποίο ως ευσεβείς μουσουλμάνοι αποφεύγουν. Αλλά από την άσχημη κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Με την λίρα να κατρακυλάει συνεχώς έχοντας υπερβεί πλέον το φράγμα των 10 λιρών ανά ευρώ, η κατάσταση επιδεινώνεται όλο και περισσότερο.

Όπως γράφει το Bloomberg από το 1999 είχε να δει η Τουρκία τέτοια ραγδαία υποτίμηση της λίρας. Και τότε, τρία χρόνια αργότερα η χώρα μπήκε στα χέρια του ΔΝΤ...

Ο Ερντογάν προσπαθεί να σταματήσει την κατρακύλα της λίρας αγοράζοντας συνεχώς …χρυσό. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η τουρκική Κεντρική Τράπεζα πολλαπλασίασε τα αποθέματα χρυσού τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Από 116 τόνους χρυσού στο τέλος του 2016 τα τουρκικά αποθέματα χρυσού ανέρχονται πλέον σε 686 τόνους. Αυτό φέρνει  την Τουρκία στην ένατη θέση όσον αφορά τα αποθέματα χρυσού, αλλά μόνο στην 18η  θέση όσον αφορά την οικονομική δύναμη.

Και η τρέλα του Ερντογάν με τον χρυσό δεν αφορά βέβαια την πλειοψηφία των πολιτών στη Γείτονα ,που τα φέρνουν πολύ δύσκολα εις πέρας… Μελέτη των Τούρκων οικονομολόγων Χαλούκ Λεβέντ, Αϊσέ Αϊλίν Μπαγιάρ και Ονέρ Γκιουνσαβντί προβλέπει ότι ο αριθμός των Τούρκων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας μπορεί εφέτος να φτάσει τα 20 εκατομμύρια! Το ένα τέταρτο του πληθυσμού δηλαδή!

Όπως γράφει η FAZ«σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το  40%  των πολιτών δεν είναι πλέον σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου. Ένα στα τέσσερα άτομα στη χώρα είναι άνεργο και δεν υπάρχει προοπτική επένδυσης στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η Τουρκία έχει σπάσει όμως και το ρεκόρ  του εξωτερικού χρέους. Είναι η 18η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αλλά η 6η όσον αφορά το εξωτερικό χρέος».

Δραματική έκκληση στην κυβέρνηση να μειώσει επειγόντως την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος απηύθυνε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εμπόρων (TESK) Μπεντεβί Παλαντέκεν: «Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου αυξήθηκαν περισσότερο από 30% σε σύγκριση με πέρυσι. Προκειμένου οι έμποροι και οι άνθρωποι μας να αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο χειμώνα και εν μέσω της πανδημίας που επεκτείνεται ,θα πρέπει να γίνει επείγουσα μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Διαφορετικά, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ούτε τις επιπτώσεις της πανδημίας ούτε και την αύξηση του αριθμού των θυμάτων» τόνισε ο  πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εμπόρων

Τι απαντά ο Ερντογάν; Με τις ανακοινώσεις για την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ,που θα χρειαστούν ίσως μια δεκαετία για να είναι εκμεταλλεύσιμα ,αλλά και συμβουλές προς τους φτωχούς για …νηστεία και προσευχή!. Πρόσφατα ο Ερντογάν είπε σε μια συγκέντρωση: «Αυτός που περιμένει υπομονετικά όταν υπάρχουν ελλείψεις ,είναι πραγματικά ευσεβής». Την ίδια ώρα βέβαια ,οι δαπάνες του παλατιού του Ερντογάν είχαν αυξηθεί σε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα!  

Φυσικά και δεν χρειάζονται υπομονή οι πιστοί στον Ερντογάν επιχειρηματίες ,όπως ο μεγαλοκατασκευαστής Ορχάν Κεμάλ Καλιοντσού ,τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ζάμπλουτο  μέσω δημοσίων συμβολαίων αξίας  δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε ανταπόδοση βέβαια, ο όμιλος του  Καλιοντσού  πρωτοστατεί στην προώθηση της κυβερνητικής προπαγάνδας μέσω των Media που έχει αγοράσει ,όπως η εφημερίδα Sabah. Το ένα χέρι νίβει τ` άλλο…

Την ίδια ώρα ,το τουρκικό κράτος έχει στείλει  δικαστικό επιμελητή σε περίπου 300.000 φοιτητές επειδή δεν μπορούν να εξοφλήσουν το δάνειο που είχαν πάρει από το κράτος για τις σπουδές τους!

Όπως γράφει η εφημερίδα Evrensel , σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών, περίπου 280.000 απόφοιτοι δεν μπορούν να αποπληρώσουν το εκπαιδευτικό δάνειο που είχαν λάβει από το κράτος για να σπουδάσουν γιατί απλά είναι άνεργοι ή υποαπασχολούνται. Με επίσημα στοιχεία ,οι άνεργοι πτυχιούχοι ανέρχονται σε 876.000 ,αλλά άλλοι 1.317.000 νέοι και νέες που τελείωσαν τις σπουδές τους δεν καταγράφονται καν στο εργατικό δυναμικό και φυσικά δεν θεωρούνται άνεργοι, αλλά… οικονομικά αδρανείς.

Η Ζεινέπ Μπιλίρ λέει στην Evrensel ότι προσπαθεί εδώ και τρία χρόνια να αποπληρώσει το δάνειό της ,αλλά είναι αδύνατον: «Κάποιοι  ορθώνουν συνεχώς εμπόδια στους νέους» λέει η Ζεϊνέπ . «Μας θέλουν αμόρφωτους. Κάθε χρόνο υπόσχονται ότι θα λύσουν το θέμα των σπουδαστικών  δανείων ,δίνουν κάποια ελπίδα στους νέους, αλλά το ξεχνούν στο … τραπέζι. Θέλουμε μια λύση τώρα. Εάν-όπως λέει η κυβέρνηση υπάρχει μια «συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομία» ,γιατί δεν υποστηρίζουν τους νέους;» είναι το ερώτημα της Ζεϊνέπ.

Η απάντηση του Ερντογάν; Εθνικιστικές και πολεμικές κορώνες και απειλές μήπως και η Ζεϊνέπ, όπως και τα εκατομμύρια της φτωχολογιάς στη Γείτονα, ξεχάσουν  την ανέχεια, λησμονήσουν τα καθημερινά προβλήματα, μπροστά στο νέο μεγαλείο της ανασύστασης της… Οθωμανικής αυτοκρατορίας. 

Και μετά κάποιοι αναρωτιούνται γιατί ο Ερντογάν αποκαλεί «ψυχασθενή» τον Μακρόν, παραβιάζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα με το Oruc Reis, πολεμάει στην Αρμενία, τη Συρίας, το Ιράκ, τη Λιβύη… Πλέον η Αγκυρα αρχίζει  να αναθεωρεί όλα εκείνα που σταμάτησαν για την Οθωμανική αυτοκρατορία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο: με τη μεταπολεμική συνθήκη της Λωζάνης, η οποία έθεσε τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας το 1923. 

Τη συνθήκη της Λωζάνης αμφισβητεί κατηγορηματικά ο Ερντογάν και ως την εκατοστή επέτειό της το 2023 θα έχει κάνει τα πάντα για να την αναθεωρήσει προς όφελος της Τουρκίας. Γι αυτό άλλωστε διεξάγει ήδη τεσσερισήμισι πολέμους: Τέσσερις κανονικούς πολέμους  στη Συρία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Ιράκ και τη Λιβύη και «μισό» πόλεμο με την Ελλάδα και την Κύπρο! 

Τα τουρκικά στρατεύματα καταλαμβάνουν εδάφη και θαλάσσιες περιοχές που θα μπορούσαν κάποια μέρα να γίνουν μέρος σημαντικών αλλαγών στα σύνορα...Και κατά τα λοιπά ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί τον διάλογο! Μάλλον  ως …φερετζέ.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Δημοκρατία»