Μπάιντεν – Μακρόν: Η Ρωσία να καταστεί υπόλογη για τις θηριωδίες στην Ουκρανία

 
μακρον

Ενημερώθηκε: 01/12/22 - 22:56

Έτοιμος να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, υπό τον όρο ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα επιδείξει ενδιαφέρον για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον Πούτιν ώστε να διαπιστώσω τι είναι διατεθειμένος να κάνει, αλλά μόνον μετά από συνεργασία με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι «είναι αρρωστημένο αυτό που κάνει ο Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά δεν έχω άμεσα σχέδια να επικοινωνήσω μαζί του».

Ο Μακρόν τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να υποχρεώσουμε τους Ουκρανούς να συμβιβαστούν σε κάτι που δεν θέλουν, καθώς είναι τόσο θαρραλέοι».

«Η Ρωσία θα καταστεί υπόλογη»

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκαν να καταστήσουν τη Ρωσία υπόλογη για «ευρέως τεκμηριωμένες θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία, ανέφεραν οι δύο ηγέτες σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν «τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να καταστήσουν τη Ρωσία υπόλογη για ευρέως τεκμηριωμένες θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου, που διαπράχθηκαν τόσο από τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις της όσο και από συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένων μισθοφόρων», υπογραμμίζει η ανακοίνωση. Παράλληλα Μπάιντεν και Μακρόν τόνισαν πως ΗΠΑ και Γαλλία θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία για «όσο χρειαστεί». Οι δύο πρόεδροι «επιβεβαιώνουν εκ νέου τη συνεχή υποστήριξη των χωρών τους στην Ουκρανία» και δεσμεύτηκαν ιδίως να της παρέχουν ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια «για όσο διάστημα είναι απαραίτητο».

Συνομιλία Μακρόν – Πούτιν τις επόμενες ημέρες

Σημειώνεται επίσης ότι ο Μακρόν επιβεβαίωσε την Πέμπτη πως θα συνομιλήσει μέσα στις επόμενες ημέρες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ABC.

«Ήθελα να κάνω την επίσημη επίσκεψη πρώτα και να έχω μια εις βάθος συζήτηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν και τις ομάδες μας μαζί», δήλωσε ο Μακρόν στο ABC, τονίζοντας ότι θα συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο μέσα «στις επόμενες ημέρες».

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους απηύθυνε έκκληση σήμερα για «διαρκή ειρήνη» ώστε να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος.

«Μια δίκαιη ειρήνη δεν είναι μια ειρήνη που θα επιβληθεί στους Ουκρανούς», τόνισε. «Μια δίκαιη ειρήνη δεν είναι μια ειρήνη που δεν θα γινόταν αποδεκτή μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα από ένα από τα δύο μέρη».

Ο Πούτιν «διέπραξε ένα λάθος», επισήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Είναι αδύνατο να επιστρέψουμε στο τραπέζι των συζητήσεων και να διαπραγματευτούμε κάτι; Νομίζω ότι εξακολουθεί να είναι εφικτό», συνέχισε.

Μείωση της υποστήριξης των Ρώσων στον πόλεμο

Παράλληλα, οι ρωσικές αρχές παρατήρησαν μείωση της δημόσιας υποστήριξης στον πόλεμο, εν μέσω των επανειλημμένων ηττών στο μέτωπο και κατά την επιστράτευση.

Ο ιστότοπος Meduza έλαβε τα αποτελέσματα της τελευταίας μυστικής δημοσκόπησης που διεξήγαγε το FSO (τέτοιες έρευνες ανατίθενται από το Κρεμλίνο και προορίζονται μόνο για εσωτερική χρήση). Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, περίπου το 55% των Ρώσων τάσσεται τώρα υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία, ενώ μόνο το 25% τάσσεται υπέρ της συνέχισης του πολέμου.

Τα στοιχεία αυτά συμπίπτουν σε γενικές γραμμές με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Οκτωβρίου από το Κέντρο Levada, το μοναδικό μεγάλο ανεξάρτητο κοινωνιολογικό κέντρο της Ρωσίας. Στην έκθεση του Levada, το 57% των ερωτηθέντων ήταν «υπέρ» και «πιο πιθανό να είναι υπέρ» των ειρηνευτικών συνομιλιών ενώ το 27% ήταν «υπέρ» και «πιο πιθανό να είναι υπέρ» της συνέχισης των εχθροπραξιών.

Ταυτόχρονα, αν κρίνουμε από τις μυστικές δημοσκοπήσεις του FSO, η στάση των Ρώσων απέναντι στον πόλεμο έχει αλλάξει άρδην το τελευταίο διάστημα. Μόλις τον Ιούλιο του 2022, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι μόνο το 30% των Ρώσων ήταν υπέρ της ειρήνης με την Ουκρανία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ