Τραμπ: Ο Μαδούρο μεταφέρεται στη Νέα Υόρκη – «Το έβλεπα ζωντανά, ήταν σαν TV show»

 
TRUMP DONALD WHITE HOUSE

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 03/01/26 - 17:16

Σε πλοίο με προορισμό τη Νέα Υόρκη έχουν μεταφερθεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του, σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι το προεδρικό ζεύγος βρίσκεται «εν πλω για τις Ηνωμένες Πολιτείες», λίγες ώρες μετά τη στρατιωτική επιχείρηση στο Καράκας και την αιχμαλώτισή τους από την ειδική μονάδα Delta Force.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την επιχείρηση «μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα στη Βενεζουέλα. Αναφερόμενος στην «επόμενη μέρα» της χώρας, δήλωσε πως «θα δούμε αν θα αναλάβει την προεδρία η Ματσάδο», προσθέτοντας ότι «η χώρα έχει τώρα αντιπρόεδρο», χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω το θεσμικό πλαίσιο που, κατά την άποψή του, θα ακολουθηθεί.

Ο Τραμπ δεν έκρυψε, παράλληλα, τις προθέσεις της Ουάσινγκτον σε σχέση με τον ορυκτό και ενεργειακό πλούτο της Βενεζουέλας, δηλώνοντας ανοιχτά ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμπλακούν άμεσα και ενεργά στα πετρέλαια της χώρας». Η αναφορά αυτή ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η στρατιωτική επιχείρηση συνδέεται άμεσα και με ευρύτερους γεωοικονομικούς στόχους στην περιοχή.

Σε πιο προσωπικό τόνο, ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε ότι ο Μαδούρο «αιχμαλωτίστηκε σε μια τοποθεσία που έμοιαζε περισσότερο με φρούριο παρά με σπίτι» και ότι είχε μιλήσει μαζί του περίπου μία εβδομάδα πριν από την επιχείρηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τον είχε προειδοποιήσει να εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι παρακολούθησε ζωντανά την επιχείρηση στο Καράκας, περιγράφοντάς την με όρους τηλεοπτικού θεάματος. «Ήταν σαν να παρακολουθούσα σόου στην τηλεόραση. Αν έβλεπες την ταχύτητα, τη βία… ήταν ένα εκπληκτικό πράγμα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ