ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ και Γερμανία καλούν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ και Γερμανία καλούν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο
Ενημερώθηκε: 18/07/16 - 22:28

O σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα όπως η ελευθερία της έκφρασης και η διασφάλιση της διεξαγωγής μιας δίκαιης δίκης είναι κρίσιμης σημασίας για την προάσπιση της Δημοκρατίας στην Τουρκία, προειδοποίησε ο ΟΗΕ σήμερα κι ενώ οι τουρκικές αρχές προχωρούν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Περισσότεροι από 7.500 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων, έχουν τεθεί υπό κράτηση και σχεδόν 9.000 αστυνομικοί, στελέχη της στρατοχωροφυλακής και δημόσιοι λειτουργοί έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους.

«Η συνταγματική τάξη πρέπει να προστατεύεται απόλυτα σε συμφωνία με τις αξίες της Δημοκρατίας και τα θεμελιώδη δικαιώματα, μεταξύ αυτών τον πλήρη σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι και την διασφάλιση διεξαγωγής μιας δίκαιης δίκης» επισήμανε ο Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπος τύπου των ΗΕ.

«Αυτά τα στοιχεία είναι κρίσιμης σημασίας για την διαφύλαξη της δημοκρατίας στην Τουρκία και την σταθερότητά της στο μέλλον» πρόσθεσε ο ίδιος. «Τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να παραμένουν σθεναρά στο πλευρό της Τουρκίας και του δημοκρατικού πολιτεύματος κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου» συνέχισε ο Χακ.

Ο ΟΗΕ επανέλαβε την αντίθεσή του στην επιβολή της θανατικής ποινής, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες που την έχουν καταργήσει δεν μπορούν να την επαναφέρουν.

Μέρκελ και Σταϊνμάιερ διαμηνύουν ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής μετά την απόπειρα πραξικοπήματος θα σημάνει το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία

 

Η καγκελάριος της Γερμανίας τηλεφώνησε σήμερα στον πρόεδρο της Τουρκίας και του επισήμανε ότι εάν επανέλθει σε ισχύ η ποινή του θανάτου στη χώρα αυτή μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, αυτό θα σημάνει το τέλος κάθε προοπτικής εισδοχής της χώρας του στην ΕΕ, αλλά και για να εκφράσει την ανησυχία της για τις εκκαθαρίσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης αυτής, η Άγγελα Μέρκελ υπογράμμισε με «μεγάλη σαφήνεια» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Γερμανία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, αντιτίθεται στη θανατική ποινή και για να του επισημάνει ότι αυτή δεν είναι «σε καμία περίπτωση συμβατή με μια εισδοχή στην ΕΕ», ανέφερε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Ζάιμπερτ είχε σημειώσει ήδη νωρίτερα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, τη θέση του Βερολίνου ότι «η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών, η Μέρκελ υπογράμμισε παράλληλα ότι το κύμα συλλήψεων και απομακρύνσεων στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και της δικαιοσύνης της Τουρκία προκαλούν «έντονη ανησυχία» στο Βερολίνο, ενώ κάλεσε εκ νέου τον Ερντογάν να σεβαστεί το κράτος του δικαίου.

Ο Ερντογάν είχε αναφερθεί την Κυριακή στην ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής σε ισχύ στην Τουρκία, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο από μια ομάδα στασιαστών στρατιωτικών. Η Άγκυρα κατήργησε την εσχάτη των ποινών το 2004, στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς της για εισδοχή στην ΕΕ.

Οι τουρκικές αρχές έκαναν λόγο σήμερα για 7.543 στρατιωτικούς και αστυνομικούς που έχουν τεθεί υπό κράτηση, αλλά και σχεδόν 9.000 αστυνομικούς, στρατοχωροφύλακες και δημόσιους λειτουργούς που απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, εξελίξεις που δίνουν την εντύπωση περί μιας ευρείας κλίμακας εκστρατείας εκκαθαρίσεων στον κρατικό μηχανισμό.

Τις δηλώσεις της Μέρκελ επανέλαβε ουσιαστικά και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στις Βρυξέλλες, που κάλεσε παράλληλα την Άγκυρα να αντιμετωπίσει βάσει του κράτους του δικαίου τους υπόπτους για συμμετοχή στην αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος. «Η επαναφορά της θανατικής ποινής θα απέτρεπε την επιτυχία των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ», επέμεινε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ο Λευκός Οίκος καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τους κανόνες δικαίου έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

«Αυτό που οι αμερικανοί αξιωματούχοι θα κάνουν σαφές στους τούρκους ομολόγους τους είναι πως είναι σημαντικό γι' αυτούς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να σεβαστούν και να τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες και να προστατέψουν τις ελευθερίες που προβλέπονται από το τουρκικό Σύνταγμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Έρνεστ τόνισε πως δεν είναι έτοιμος «να κρίνει» συγκεκριμένες ενέργειες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας αυτής», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Πρόσθεσε πως η Ουάσιγκτον πρόσφερε να βοηθήσει την Τουρκία στη διεξαγωγή οποιασδήποτε έρευνας για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Η Τουρκία έχει καλέσει τις ΗΠΑ να παραδώσουν τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος, ο οποίος ζει εδώ και χρόνια αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει κανένα αίτημα από την Άγκυρα για έκδοση του Γκιουλέν, ενώ έχουν αποσαφηνίσει ότι θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα, σύμφωνα με τη διμερή συμφωνία έκδοσης. «Ο ισχυρισμός ότι με κάποιο τρόπο οι ΗΠΑ προσφέρουν καταφύγιο στον κ. Γκιουλέν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι δεν έχει κατατεθεί κάποιο αίτημα έκδοσης», σημείωσε ο Έρνεστ.

Σχετικά Θέματα:

Ερντογάν απέναντι σε όλους: "Η τουρκική Βουλή θα αποφασίσει για τη θανατική ποινή"

Τσαβούσογλου: "Η κριτική για τις διώξεις των συνωμοτών φθάνει στα όρια υποστήριξης του πραξικοπήματος"

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Έρευνα στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ

Διαψεύδεται το «Ανατολή» για τα περί ομολογίας του πτέραρχου Ακίν Όζτουρκ

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Ο πρώην αρχηγός της αεροπορίας ομολόγησε πως είναι ο "εγκέφαλος" (ΒΙΝΤΕΟ)

Πέθανε ο αντιδήμαρχος του Σισλί στην Κωνσταντινούπολη-Επιβάλλονται με αίμα οι οπαδοί του Ερντογάν!

Σε κρίσιμη κατάσταση αντιδήμαρχος που πυροβολήθηκε στην Κωνσταντινούπολη

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Ο Ακίν Οζτούρκ ομολόγησε πως είναι ο "εγκέφαλος" (ΒΙΝΤΕΟ)

Πράξικοπημα στην Τουρκία-28 ΥΠΕΞ Ε.Ε.: "Πλήρης τήρηση της συνταγματικής τάξης"

Στάινμαγερ: “Η επαναφορά της θανατικής ποινής θα εμποδίσει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ”

Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία: Δεν στηρίξαμε το πραξικόπημα

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Σε ποιους απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα ο Ερντογάν

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Η επίθεση των Ειδικών Δυνάμεων κατά του Ερντογάν (ΒΙΝΤΕΟ)

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Τριήμερη αναβολή για τους οκτώ στασιαστές

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Ραγδαίες εξελίξεις – Εισβολή από τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας στη σχολή Ικάρων της Τουρκίας!

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Τα 2 σχέδια εξόντωσης του Ερντογάν – Επιθέσεις με 2 μαχητικά F-16 και η μάχη των κομμάντος – video

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Η Deutsche Welle αποκαλύπτει σχέδιο δολοφονίας, με βομβαρδισμό, του Ερντογάν στο πραξικόπημα!

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Δείτε ποιοί στρατηγοί και ανώτατοι δικαστές συνελήφθησαν ως εγκέφαλοι του πραξικοπήματος στην Τουρκία

Πραξικόπημα στην Τουρκία: ποιοι και γιατί λένε ότι ήταν στημένο

Φόβους για τη ζωή τους και των οικογενειών τους εξέφρασαν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί