Ολλανδικές εκλογές-Exit Poll: 31 έδρες στο κόμμα Ρούτε, 19 στον Βίλντερς

Καταποντίζεται ο ακροδεξιός Βίλντερς σύμφωνα με τα πρώτα exit poll - Ξεπέρασε το 80% η συμμετοχή - Πιθανός σχηματισμός  κυβέρνησης με πάνω από 6 κόμματα-  Ποιες οι εκτιμήσεις, τα προγνωστικά, οι αντίπαλοι και το επικίνδυνο σενάριο της παρατεταμένης ακυβερνησίας
Ενημερώθηκε: 16/03/17 - 00:21

Επικράτηση του Μαρκ Ρούτε δείχνουν τα πρώτα exit poll από τις εκλογές στην Ολλανδία.

Ο πρωθυπουργός της χώρας φαίνεται να εξασφαλίζει τις περισσότερες έδρες, με το κόμμα του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς δεύτερο, μαζί δύο ακόμη, σύμφωνα με το AFP.

Ο Ρούτε εξασφαλίζει 31 έδρες, 10 λιγότερες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012, ο Βίλντερς 19, όπως και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA) και το D66 (Κεντρώο Κόμμα).

Το πολιτικό θρίλερ σύμφωνα με τ απρώτα exit poll αναμένεται να έχει αμφίρροπη έκβαση, αν και τα ολλανδικά ΜΜΕ μετέδιδαν, τις ώρες πριν από το κλείσιμο της κάλπης, ότι καταγράφεται μία τάση των ψηφοφόρων να «πριμοδοτήσουν» τον νυν πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, έναντι του ακροδεξιού υποψήφιου Γκέερτ Βίλντερς.

Ήδη οι "πράσινοι" ξεκίνησαν να πανηγυρίζουν

Γκέερτ Βίλντερς:¨Ο Ρούτε "δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από εμένα

Ο Μαρκ Ρούτε "δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από εμένα", διαβεβαιώνει ο Γκέερτ Βίλντερς στον απόηχο της δημοσιοποίησης των exit polls, βάσει των οποίων το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) επικρατεί στις βουλευτικές εκλογές έναντι των αντιπάλων του.


Τα σενάρια

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν πως το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) του Μαρκ Ρούτε αποκτά προβάδισμα από το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς. Το VVD πιστώνεται με 24 έως 28 έδρες από τις 150 που αριθμεί η Κάτω Βουλή του ολλανδικού Κοινοβουλίου, απέχει ωστόσο πολύ από τις 40 έδρες που διαθέτει στο απερχόμενο Κοινοβούλιο.

Το PVV, το οποίο ήταν πρώτο στις δημοσκοπήσεις επί μήνες, αναμένεται να κερδίσει από 19 έως 22 έδρες και ακολουθείται κατά πόδας από τα παραδοσιακά κόμματα, όπως η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) και οι προοδευτικοί του D66.

Η CDA, που για καιρό κυριάρχησε στην ολλανδική πολιτική, θα μπορούσε επίσης να αναδειχθεί στον μεγαλύτερο σχηματισμό της χώρας και έχει σχεδόν εξασφαλίσει ότι θα βρίσκεται στην κυβέρνηση. Στη διάρκεια της εκστρατείας, πρότεινε να υποχρεωθούν οι μαθητές να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για τη διπλή υπηκοότητα.Το κόμμα αυτό, όπως και το VVD, έχουν υποσχεθεί ότι δεν θα συνεργασθούν με τον Γκέερτ Βίλντερς. Στο πολιτικό πρόγραμμά του, που αναπτύσσεται σε ένα φύλλο, το τελευταίο υπόσχεται να κλείσει τα σύνορα στους μουσουλμάνους μετανάστες, να απαγορεύσει την πώληση του Κορανίου και να κλείσει τα τεμένη σε μία χώρα, ο πληθυσμός της οποίας περιλαμβάνει περίπου 5% μουσουλμάνους.

Ακόμη κι αν το PVV βγει από τις κάλπες ως ο μεγαλύτερος σχηματισμός της χώρας, κάτι που είναι λίγο πιθανό σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Γκέερτ Βίλντερς δεν αναμένεται να βρεθεί στην κυβέρνηση, καθώς τα περισσότερα άλλα κόμματα αρνούνται να συνεργασθούν μαζί του. Όμως, το αναλογικό ολλανδικό εκλογικό σύστημα υποχρεώνει σε δημιουργία κυβερνητικών συνασπισμών.

Το πολιτικό τοπίο ήρθε να περιπλέξει η πολιτική κρίση που ξέσπασε το σαββατοκύριακο ανάμεσα στη Χάγη και την Άγκυρα, αφού οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν σε Τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις υπέρ του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Σχετικά Θέματα:

Ολλανδικές εκλογές: Δύσκολα θα σχηματισθεί βιώσιμη κυβέρνηση

Ολλανδικές εκλογές: Αυξημένη κατά 6% η προσέλευση των ψηφοφόρων

Αυτοί είναι πρωταγωνιστές των Ολλανδικών εκλογών

Ολλανδικές εκλογές: Εκλογές εν μέσω έντονου λαϊκισμού

DW - Ολλανδικές εκλογές: Το γλυκό δηλητήριο του λαϊκισμού

Ολλανδικές εκλογές: Στις κάλπες για να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο οι Ολλανδοί

Ολλανδικές εκλογές: Μάχη στήθος με στήθος- "Βαρόμετρο" η ένταση με την Τουρκία

«Ο Βίλντερς δεν είναι Τραμπ»

Δεύτεροι οι ακροδέξιοι στην Ολλανδία