«Παιχνίδια πολέμου» από την Άγκυρα στην Κυπριακή ΑΟΖ

 
«Παιχνίδια πολέμου» από την Άγκυρα στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ενημερώθηκε: 02/02/19 - 21:59

Σε νέες αλλεπάλληλες προκλήσεις προχωρά η Άγκυρα στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ήδη η Άγκυρα έχει δεσμεύσει με Navtex κηρύσσοντας αλλεπάλληλες στρατιωτικές ασκήσεις νότια και δυτικά της Μεγαλονήσου. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Sigmalive, στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη το Μπαρμπαρός βρίσκεται ήδη στο οικόπεδο 9 της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες φυσικού αερίου.

Μάλιστα όπως αναφέρει η η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» «το Μπαρμπαρός θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι τέλη Μαΐου και θα κάνει έρευνες στο πλαίσιο της «αδειοδότησης» που του έχει παραχωρήσει το ψευροκράτος». Μάλιστα η εφημερίδα «μετά την έρευνα στο οικόπεδο 9, το «Μπαρμπαρός» θα προχωρήσει σε έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ και σε μέρος του οικοπέδου 1 καθώς και στα οικόπεδα 8 και 12».

Αναφέρεται ακόμη ότι το «Μπαρμπαρός» προστατεύουν 2 τουρκικές φρεγάτες και 2 κορβέτες.

«Λόγω της στάσης της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου που αγνοεί την βόρεια Κύπρο, η Τουρκία ανακοίνωσε διαδοχικές NAVTEX για εκπαιδευτικές ασκήσεις σε μια ευρεία περιοχή στην Μεσόγειο», ομολογεί η «Γενί Σαφάκ».

Τουρκία

Υποστηρίζει ακόμη ότι η ανακοίνωσε Navtex και στα οικόπεδα 4,5,6,7 και 1 για κοινές εκπαιδευτικές ασκήσεις μεταξύ ΝΑΤΟ-Τουρκίας. Και δεν σταματά εκεί…

Σύμφωνα με την «Γενί Σαφάκ», μέσα σε αυτό το μήνα το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα πραγματοποιήσει κοινή ναυτική άσκηση με το ναυτικό των χωρών που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο στο πλαίσιο της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ. Αναφέρει ακόμη ότι οι φρεγάτες «Μπαρμπαρός» και «Μπάφρα» που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος «Μπάρμπαρος Χαϊρεντίν Πασά» θα πραγματοποιήσουν κοινή άσκηση με την ονομασία «Επιχείρηση Ασπίδας της Μεσογείου» με τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας που βρίσκονται στην περιοχή.

Η άσκηση αυτή, σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», θα γίνει στα οικόπεδα όπου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δώσει άδεια για γεωτρήσεις στις εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL.

Αλλά και στα δυτικά της Κύπρου ο τουρκικός στόλος θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτική άσκηση με την Γαλλία, καθώς και στο οικόπεδο 8 στα νότια της Κύπρου θα πραγματοποιήσει άσκηση με πυρά. Το οικόπεδο, μάλιστα, στο οποίο θα πραγματοποιήσει έρευνες η ιταλική ΕΝΙ, ανακηρύχθηκε ως ‘περιοχή ναυτικής άσκησης με πυρά της Τουρκίας’.

«Γαλάζια Πατρίδα - 2019»

Επίσης, στα οικόπεδα που η Κύπρος έχει σφετεριστεί, κατά τη «Γενί Σαφάκ», στις 27 Φεβρουαρίου θα αποτελέσουν τη σκηνή για την μεγαλύτερη ναυτική άσκηση της Τουρκίας. Πρόκειται για την άσκηση , με την συμμετοχή του πολεμικού ναυτικού και την στήριξη των μονάδων ξηράς στην Μεσόγειο, το Αιγαίο, την θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μαύρη Θάλασσα.

Και η «Γενί Σαφάκ» καταλήγει ότι η Τουρκία προβαίνει σε όλα αυτά τα παιχνίδια πολέμου για να δώσει μήνυμα στον άξονα της Μεσογείου.

«Τα προαναφερόμενα παιχνίδια πολέμου θα είναι μία ισχυρή προειδοποίηση κατά του άξονα Ελλάδας, Νότιας Κύπρου, Αιγύπτου, Ισραήλ που προσπαθούν να περικυκλώσουν την Τουρκία στη θάλασσα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: sigmalive.com