Πόλεμος στην Ουκρανία - 82η ημέρα - Όλες οι εξελίξεις

 
Πόλεμος στην Ουκρανία - 82η ημέρα - Όλες οι εξελίξεις

Ενημερώθηκε: 16/05/22 - 14:47

Πόλεμος στην Ουκρανία - 82η ημέρα: Στο στρατιωτικό πεδίο η Ρωσία παγιώνει την κυριαρχία της στο Ντονμπάς, ενώ υποχωρεί στις περιοχές κοντά το Χάρκοβο, προ της ουκρανικής αντεπίθεσης. Στο διπλωματικό πεδίο το ενδιαφέρον στρέφεται γύρω από την επικείμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κίνηση που η Ρωσία θεωρεί εχθρική.

Μένει να δούμε την επίδραση που μπορεί να έχει και στον πόλεμο της Ουκρανίας η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Αναλυτικά οι εξελίξεις:

- Η Φινλανδία επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ατλαντική στρατιωτική συμμαχία.

-- Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας στήριξαν επίσης την Κυριακή την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας το δρόμο για μια αίτηση και εγκαταλείποντας δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητα.

-- Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι είναι βέβαιοι ότι και οι δύο χώρες θα γίνουν δεκτές στη συμμαχία και ότι οι επιφυλάξεις από την Τουρκία, η οποία θέλει οι σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν την υποστήριξη στις κουρδικές μαχητικές ομάδες που βρίσκονται στο έδαφός τους, θα μπορούσαν να ξεπεραστούν. Τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, όσο και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασαν την βεβαιότητα ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει τελικά την ένταξη των δύο χωρών.

-- Η Ουκρανία έχει σημειώσει μια σειρά επιτυχιών εκδιώκοντας τις ρωσικές δυνάμεις από το Χάρκοβο στα ανατολικά.

-- Η Ρωσία επιτέθηκε σε θέσεις στην ανατολική Ουκρανία καθώς προσπαθεί να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς και να αποκρούσει μια αντεπίθεση γύρω από την πόλη Ιζιούμ.

-- Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η επίθεση της Ρωσίας στο Ντονμπάς έχει σταματήσει και η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο, ένα αποτέλεσμα που λίγοι στρατιωτικοί αναλυτές προέβλεψαν στην αρχή της σύγκρουσης. «Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πηγαίνει όπως είχε σχεδιάσει η Μόσχα», είπε σε δημοσιογράφους την Κυριακή.

-- Οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι η Ρωσία έχασε περίπου το ένα τρίτο της χερσαίας δύναμης μάχης που είχε αναπτυχθεί τον Φεβρουάριο και η επίθεσή της στο Ντονμπάς είχε «υστερήσει σημαντικά από το χρονοδιάγραμμα».

 • 10:20

  Η Μόσχα ανακοίνωσε την δήμευση των περιουσιακών στοιχείων της Γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault στη Ρωσία.

 • 10:15
  Ρωσία: Λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις η ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

  Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι ένα λάθος το οποίο θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία.

  Η κίνηση των δύο ιστορικά ουδέτερων χωρών σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες και γίνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

  «Η κατάσταση, φυσικά, αλλάζει ριζικά με δεδομένο τα όσα συμβαίνουν», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

  «Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις (…) Αυτό είναι το επίπεδο όσων λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις σήμερα», εκτίμησε.

  «Για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο το γεγονός ότι η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα ενισχυθεί μετά την απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ, ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες «δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε».

  «Γενικά το επίπεδο της στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί, η προβλεψιμότητα θα μειωθεί. Είναι κρίμα που η κοινή λογική θυσιάζεται στο βωμό κάποιων φανταστικών ιδεών για το τι θα πρέπει να συμβεί σε αυτή την κατάσταση», επεσήμανε.