Πώς σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος τη συμφωνία για τον East Med

 
Πώς σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος τη συμφωνία για τον East Med

Ενημερώθηκε: 03/01/20 - 12:59

«Γραμμή» από την κυβέρνηση Ερντογάν πήρε ο τουρκικός Τύπος στο θέμα του αγωγού East Med και σχολιάζει με σκληρά λόγια την συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Λίγες ώρες μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό EastMed και την αιχμηρή δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι ότι ο East Med θα αποτύχει, κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος και τα ΜΜΕ της Τουρκίας.

«Η συμμαχία του κακού ενώθηκε», «Η προβοκάτσια του East Med στην Ανατολική Μεσόγειο», «Τριπλή κίνηση εναντίον της Τουρκίας», γράφουν, μεταξύ άλλων, στα πρωτοσέλιδά τους οι τουρκικές εφημερίδες αναφερόμενες στη συμφωνία που συνήψαν οι τρεις χώρες.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «TRT HABER» κάνει λόγο για «προβοκάτσια του East Med στην ανατολική Μεσόγειο» ενώ για την τουρκική εφημερίδα «Sabah» «η συμμαχία του κακού ενώθηκε» αναφερόμενη στη συμφωνία που συνήψαν χθες Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ.

Για την φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Χουριέτ», ήταν μια «τριπλή κίνηση εναντίον της Τουρκίας».

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας το «πράσινο φως» που έδωσε χθες στο τουρκικό κοινοβούλιο για την αποστολή στρατευμάτων στην Τουρκία, ένα τουρκικό δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η χώρα επιστρέφει στα χρόνια του Οθωμανισμού.

«108 χρόνια μετά επιστρέφει η Τουρκία στη Λιβύη», αναφέρει η εφημερίδα «Ακσάμ».

Από την πλευρά της, η τουρκική εφημερίδα «Sabah» επικαλείται πολιτικούς επιστήμονες και πρώην στρατιωτικούς προκειμένου να πείσει την διεθνή κοινότητα για την αναγκαιότητα να αναπτύξει τα στρατεύματά της στη Λιβύη που θα στηρίξουν την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη.

«Μιλώντας στο Ινστιτούτο Στρατηγικής Σκέψης (SDE) στην Άγκυρα, ο Χουσείν Μπαγκτσί, καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Μέσης Ανατολής (ODTÜ), δήλωσε ότι η απόφαση της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας για να κρατηθεί η χώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη Λιβύη», όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.