Προκαλεί ο Ακάρ για την δήθεν παρενόχληση του Τσεσμέ από ελληνικά μαχητικά

 
Προκαλεί ο Ακάρ για την δήθεν παρενόχληση του Τσεσμέ από ελληνικά μαχητικά

Ενημερώθηκε: 23/02/21 - 18:14

Για το θέμα της υποτιθέμενης παρενόχλησης του Τσεσμέ από ελληνικά F-16 τοποθετήθηκε επίσημα ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, υπογραμμίζοντας ότι η πρόκληση της Ελλάδας δεν έμεινε αναπάντητη.

Συγκεκριμένα σε δήλωση του ο Ακάρ τόνισε ότι: «Δυστυχώς αυτή είναι μια συνηθισμένη παρενόχληση από τους Έλληνες γείτονες και συνέβη χθες. Η απαραίτητη απάντηση δόθηκε εντός των νόμιμων ορίων. Εμείς κάνουμε μια καθαρά υδρογραφική μελέτη, μια επιστημονική και τεχνική μελέτη σχετικά με τους σεισμούς. Μια τέτοια παρενόχληση δεν ωφελεί και δεν ταιριάζει στις σχέσεις καλής γειτονίας. Η συμπεριφορά μας, η αποφασιστικότητά μας, η δουλειά που θα κάνουμε σχετικά με αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρα. Κανένας δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες επ’ αυτού».

https://twitter.com/tcsavunma/status/1364208027549712385?s=20

Η είδηση της παρενόχλησης του υδρογραφικού πλοίου Τσεσμέ από ελληνικά F-16 δημοσιεύτηκε αρχικά από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» και στην συνέχεια αναπαράχθηκε μαζικά από τα τουρκικά ΜΜΕ.

«Τέσσερα F-16 που ανήκουν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία παρενόχλησαν την Τρίτη το πρωί το πλοίο «Τσεσμέ», που πραγματοποιεί επιστημονικές και τεχνικές έρευνες σε διεθνή ύδατα στον Βόρειο Αιγαίο. Tο ένα από τα 4 ελληνικά μαχητικά F-16 πλησίασε πολύ κοντά στο «Τσεσμέ» ρίχνοντας σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το ερευνητικό σκάφος «αερόφυλλα».

Ανέφερε το «Αναντολού» σε σχετικά tweet που δημοσίευσε, προσθέτοντας ότι πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας σημείωσαν ότι δόθηκε η πρέπουσα απάντηση στην ελληνική πρόκληση.

Διαψεύδει την είδηση η Αθήνα

Την είδηση διέψευσαν κατηγορηματικά πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τονίζοντας ότι κανένα μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας δεν πλησίασε το Τσεσμέ στα δύο ναυτικά μίλια όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές χθες το πρωί πέταγαν στο Αιγαίο αρκετά μαχητικά της Π.Α λόγω άσκησης που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες σε περιοχή που εκτείνεται από την Χαλκιδική μέχρι τα νότια της Σκύρου και η οποία έχει δεσμευθεί έγκαιρα με την προβλεπόμενη ΝΟΤΑΜ.

Σε καμία περίπτωση τα ελληνικά μαχητικά δεν βρέθηκαν σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από το Τσεσμέ τόνισαν από το ΥΠΕΘΑ.