Ρωσία: Σε νοσοκομείο μεταφέρεται ο Αλεξέι Ναβάλνι

Ρωσία: Σε νοσοκομείο μεταφέρεται ο Αλεξέι Ναβάλνι
Ενημερώθηκε: 19/04/21 - 15:58

Γιατροί των φυλακών αποφάσισαν να μεταφέρουν τον Ρώσο ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι στο νοσοκομείο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική σωφρονιστική υπηρεσία, 20 ημέρες αφού ξεκίνησε απεργία πείνας που έχει οδηγήσει σε διεθνείς προειδοποιήσεις για τις συνέπειες που θα υπάρξουν εάν πεθάνει στη φυλακή.

Σύμμαχοι του Ναβάλνι, που δεν είχαν καμία πρόσβαση σε εκείνον από την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν ότι αναμένουν άσχημες ειδήσεις για την πορεία της υγείας του. Οι ίδιοι σχεδιάζουν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Η περίπτωση του Ναβάλνι έχει απομονώσει περαιτέρω τη Μόσχα σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις και η Τσεχία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, απέλασε Ρώσους μυστικούς πράκτορες, κατηγορώντας τη Μόσχα για ανάμειξη σε φονικές εκρήξεις το 2014 σε αποθήκη πυρομαχικών.

Η ρωσική σωφρονιστική υπηρεσία ανέφερε σε ανακοίνωση ότι ελήφθη απόφαση για τη μεταφορά του 44χρονου Ναβάλνι σε νοσοκομείο τοπικών φυλακών, αν και δεν διευκρίνισε εάν η μεταφορά έχει ήδη γίνει.

Ανέφερε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι "ικανοποιητική" και ότι λάμβανε με τη συναίνεσή του "θεραπεία βιταμινών".

Ο Ιβάν Ζντάνοφ, επικεφαλής του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς του Ναβάλνι, χαρακτήρισε την κίνηση "μεταφορά στην ίδια αποικία βασανιστηρίων, μόνο με μεγαλύτερο νοσοκομείο, όπου δέχονται σοβαρά ασθενείς".

"Άρα αυτό καταλαβαίνει κανείς ότι σημαίνει πως η κατάσταση του Ναβάλνι έχει επιδεινωθεί και έχει επιδεινωθεί με τέτοιο τρόπο που ακόμα και ο βασανιστής το παραδέχεται", ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Ναβάλνι, ακτιβιστής κατά της διαφθοράς που έγινε γνωστός μέσω βίντεο τα οποία έγιναν viral και στα οποία ανέφερε τον πλούτο που έχουν συγκεντρώσει υψηλόβαθμοί Ρώσοι αξιωματούχοι, εκτίει ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών για παλαιές κατηγορίες υπεξαίρεσης, τις οποίες ο ίδιος χαρακτηρίζει κατασκευασμένες.

Ο Ναβάλνι συνελήφθη επιστρέφοντας στη Ρωσία τον Ιανουάριο αφού ανέρρωσε στη Γερμανία από τη δηλητηρίασή του, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, με απαγορευμένο νευροτοξικό παράγοντα στη Ρωσία, μια ενέργεια που ο ίδιος και οι δυτικές κυβερνήσεις χαρακτήρισαν απόπειρα δολοφονίας. Το Κρεμλίνο αρνείται την όποια ευθύνη.

Ο επικριτής του Κρεμλίνου ξεκίνησε απεργία πείνας στις 31 Μαρτίου για να διαμαρτυρηθεί για την άρνηση, όπως λέει, των αρχών της φυλακής να του παράσχουν θεραπεία για πόνο στο πόδι και τη μέση. Η Ρωσία λέει ότι λαμβάνει τη σωστή φροντίδα και ότι ο Ναβάλνι υπερβάλλει για την κατάσταση της υγείας του για να κερδίσει την προσοχή.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Ρωσία για αδιευκρίνιστες "επιπτώσεις" στην περίπτωση που ο Ναβάλνι πεθάνει σε ρωσική φυλακή. Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν το θέμα σήμερα.

Το Κρεμλίνο είπε σήμερα ότι θα απαντήσει σε οποιεσδήποτε περαιτέρω κυρώσεις και απέρριψε τις δηλώσεις ξένων χωρών για την υπόθεση. "Η κατάσταση της υγείας αυτών που έχουν καταδικαστεί και φυλακιστεί σε ρωσικό έδαφος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ζήτημα που τους αφορά", δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ.