Ρωσία: Τι συμβαίνει με τη σορό του Ναβάλνι; Δεν μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο — Τι καταγγέλλει η μητέρα του

 
NAVALNY FLOWERS

Πηγή Φωτογραφίας: AFP via Getty Images

Ενημερώθηκε: 17/02/24 - 16:09

Η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι δεν έχει μεταφερθεί στο μοναδικό νεκροτομείο της Σαλέχαρντ, της πόλης που βρίσκεται εγγύτερα στη σωφρονιστική αποικία IK3 όπου πέθανε χθες Παρασκευή ο 47χρονος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, ανέφερε ο δικηγόρος του, ο οποίος έσπευσε να δει τη σορό του.

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, η Κίρα Γιάρμις, έγραψε την πλατφόρμα Χ ότι ένας δικηγόρος του και η μητέρα του, η Λιουντμίλα Ναβάλναγια, έφτασαν στο νεκροτομείο όπου τους παρέπεμψαν οι σωφρονιστικές αρχές. Όμως το νεκροτομείο ήταν κλειστό, μολονότι από τη φυλακή τους διαβεβαίωναν ότι λειτουργούσε και ότι η σορός ήταν εκεί.

Ο δικηγόρος τηλεφώνησε στο νούμερο που ήταν αναρτημένο στην πόρτα. Του απάντησαν ότι ήταν ο έβδομος που καλούσε σήμερα και ότι «η σορός του Αλεξέι δεν ήταν στο νεκροτομείο», πρόσθεσε. Μια εξέλιξη που περιπλέκει την υπόθεση του ανεξήγητου θανάτου που φαίνεται να σημειώθηκε χθες.

Η Λιουντμίλα Ναβάλναγια σε δημοσίευμα του Νexta.tv απεικονίζεται να φτάνει στην σωφρονιστική αποικία υποβασταζόμενη. Τόσο η ίδια όσο και ο δικηγόρος του θέλουν να τους αποδοθεί άμεσα η σορός της ηγετικής μορφής της ρωσικής αντιπολίτευσης που πέθανε χθες Παρασκευή, σε απομονωμένη φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο.

Οι ρωσικές αρχές απαγορεύουν συγκεντρώσεις για το θάνατο του Ναβάλνι

Τουλάχιστον 110 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας σε αυθόρμητες συγκεντρώσεις προς τιμήν της ηγετικής μορφής της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, που πέθανε χθες Παρασκευή σε απομονωμένη φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του Ναβάλνι, υπήρξαν εκκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για σύγκληση διαδηλώσεων και διαμαρτυριών, όμως η εισαγγελία της Μόσχας επιδεικνύοντας ταχύτατα αντανακλαστικά έσπευσε να προειδοποιήσει ότι «η διοργάνωση ή η διεξαγωγή μη εξουσιοδοτημένων συγκεντρώσεων, η σύγκλησή τους και η συμμετοχή σε αυτές αποτελεί διοικητικό αδίκημα».

Περισσότερες από τις μισές συλλήψεις, συγκεκριμένα 69, πραγματοποιήθηκαν στην Αγία Πετρούπολη, ενώ οι υπόλοιπες έγιναν στη Μόσχα, το Νίζνι Νόβγκοροντ, το Κρασνοντάρ και άλλες πόλεις στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας και της Σιβηρίας.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είναι παράνομες στη Ρωσία, όπου ισχύουν σκληροί νόμοι για την τιμωρία των διαφωνούντων, συμπεριλαμβανομένων των ποινών φυλάκισης για την κριτική στην εξουσία.

Επίσης, από χθες το απόγευμα, σε όλη τη Ρωσία, ομάδες ανθρώπων αυθόρμητα καταθέτουν λουλούδια σε αυτοσχέδια μνημεία στη μνήμη του αντιπολιτευόμενου ηγέτη, σύμφωνα με εικόνες που αναρτώνται συνεχώς στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγές: Πηγές: BBC, AP, DW, Ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ