Σαν Φρανσίσκο: Άδεια σε ρομπότ της αστυνομίας να σκοτώνουν (ΒΙΝΤΕΟ)

 
ΡΟΜΠΟΤ

Ενημερώθηκε: 01/12/22 - 19:26

Άδεια σε ρομπότ της αστυνομίας να σκοτώνουν εάν χρειαστεί παρέχουν οι αρχές του Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια.

Αν και ακόμη απέχει από τη χρήση τους, η αστυνομία της αμερικανικής μεγαλούπολης στις όχθες του Ειρηνικού σκοπεύει να αναπτύξει σε επικίνδυνα σημεία τα δυνάμει φονικά ρομπότ που θα είναι τηλεχειριζόμενα.

Η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο διευκρίνισε ότι τα ρομπότ αυτά δεν πρόκειται να εξοπλιστούν με κάποιο όπλο, αλλά μόνο με εκρηκτικά. Οι κανόνες εμπλοκής των ρομπότ θα είναι αντίστοιχες με αυτές που διδάσκεται και το έμψυχο υλικό των αστυνομικών αρχών.

Με απόφαση του νομοθετικού σώματος της πόλης, θα επιτρέπεται στην αστυνομία πλέον η χρήση των ρομπότ αυτών, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που έχει προξενήσει η προοπτική αυτή.

Έχει ιδρυθεί και οργάνωση με την ονομασία «Stop Killer Robots» που πιέζει να μη χρησιμοποιηθούν τελικά στους δρόμους της πόλης τα ρομπότ αυτά.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι «τα ρομπότ θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι εξοπλισμένα με εκρηκτικά για να παραβιάσουν οχυρωμένες δομές που περιέχουν βίαια, ένοπλα ή επικίνδυνα άτομα».

Είπε επίσης ότι τα ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να «εξουδετερώσουν ή να αποπροσανατολίσουν βίαιους, ένοπλους ή επικίνδυνους υπόπτους που ενέχουν κίνδυνο απώλειας ζωής».

Οι υποστηρικτές του μέτρου τονίζουν ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε ακραίες καταστάσεις, ενώ οι πολέμιοί του ότι θα καταστήσει πιο στρατιωτική την αστυνομία.

Αυτός ο τύπος θανατηφόρου ρομπότ χρησιμοποιείται ήδη σε άλλα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 2016, η αστυνομία στο Ντάλας του Τέξας χρησιμοποίησε ένα ρομπότ οπλισμένο με εκρηκτικό C-4 για να εξολοθρεύσει έναν ελεύθερο σκοπευτή που είχε σκοτώσει δύο αξιωματικούς και τραυμάτισε αρκετούς ακόμη.

“Καμία πολιτική δεν μπορεί να προβλέψει κάθε πιθανή κατάσταση ή εξαιρετική περίσταση που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι αξιωματικοί., είπε ένας εκπρόσωπος.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει από καιρό χορηγήσει εξοπλισμό στρατιωτικού επιπέδου, στολές παραλλαγής, ξιφολόγχες και τεθωρακισμένα οχήματα για να βοηθήσει τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου.

Όμως, ένας νόμος της πολιτείας της Καλιφόρνια που ψηφίστηκε φέτος απαιτεί τώρα από τις αστυνομικές δυνάμεις της πόλης να κάνουν απογραφή εξοπλισμού στρατιωτικής ποιότητας και να ζητούν έγκριση για τη χρήση τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ