Spiegel: «Η EE πιέζει για περισσότερες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία»

prosfuges
Ενημερώθηκε: 07/09/19 - 18:07

Με ένα άρθρο φωτιά η Spiegel «λέει έξω από τα δόντια» ότι η ΕΕ αγνόησε τη δυστυχία των προσφύγων στα ελληνικά νησιά, ενώ τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι είναι συνυπεύθυνοι για το δράμα το οποίο συντελείται στα νοτιοανατολικά άκρα της Μεσογείου.

«Οι Ευρωπαίοι αγνόησαν την καταστροφή στα νοτιοανατολικά άκρα της Μεσογείου, μια καταστροφή για την οποία είναι και αυτοί συνυπεύθυνοι» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel εστιάζοντας στον ρόλο αλλά και την ευθύνη της ΕΕ στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Στην ανάλυσή του το περιοδικό, το οποίο αναδημοσιεύει η Deutsche Welle, παρατηρεί ότι: «Η ΕΕ αγνόησε για πολύ καιρό τη δυστυχία των προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Και τώρα η κατάσταση μπορεί να γυρίσει σε βάρος της, επειδή ο αριθμός των προσφύγων συνεχίζει να αυξάνεται».

Όπως αναφέρει το Spiegel «για πάνω από τρία χρόνια οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας καταγγέλλουν αδιάλειπτα τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα προσφυγικά κέντρα των ελληνικών νησιών. Μάταια. Οι Ευρωπαίοι αγνόησαν την καταστροφή που λαμβάνει χώρα στα νοτιοανατολικά άκρα της Μεσογείου, μια καταστροφή για την οποία είναι και αυτοί συνυπεύθυνοι. Πίστεψαν ότι θα μπορέσουν να επωφεληθούν από την κρίση, κάποιοι μάλιστα θεώρησαν ότι οι εικόνες από τα υπερπλήρη προσφυγικά κέντρα θα αποτρέψουν τους πρόσφυγες να κάνουν το ταξίδι αυτό. Αυτή η στρατηγική απέτυχε».

To Spiegel μιλάει και για τις νέες προσφυγικές αφίξεις των τελευταίων εβδομάδων αλλά και στα έκτακτα μέτρα της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη για μεταφορά 1500 προσφύγων από τη Μόρια της Λέσβου σε προσφυγικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας.

«Η ΕΕ έμεινε πίσω στις υποχρεώσεις της»

Αναφορικά με την προσφυγική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία που υπεγράφη το 2016 το Spiegel παρατηρεί ότι μολονότι αρχικά φάνηκε να λειτουργεί, με τον αριθμό των προσφυγικών αφίξεων το 2016 να μειώνεται, «η ΕΕ έμεινε πίσω από τις υποσχέσεις της σε όλα σχεδόν τα υπόλοιπα θέματα που αφορούσε η συμφωνία. Ούτε κατάφερε να διαμοιράσει τους πρόσφυγες ανά την Ευρώπη, όπως είχε υποσχεθεί στην Τουρκία. Ούτε όμως κατάφερε να επαναπροωθήσει πρόσφυγες στην Τουρκία, κάτι που συνέβαλε αποφασιστικά στο να φτάσουν τα προσφυγικά κέντρα των νησιών σε οριακό σημείο».

Επίσης το Spiegel σημειώνει ότι «αν η ΕΕ θέλει να διασώσει τη συμφωνία με την Τουρκία θα πρέπει να κινηθεί άμεσα. Θα πρέπει να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στα ελληνικά νησιά και θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για παροχή ασύλου. Οι ελληνικές αρχές είναι υπερβολικά επιβαρυμένες με την εξέταση των αιτήσεων ασύλου που φτάνουν σε αυτές. Η ΕΕ θα πρέπει όχι μόνο να συνεπικουρεί τις διαδικασίες αλλά να τις κατευθύνει. Το ίδιο σημαντικό είναι οι Ευρωπαίοι να εντατικοποιήσουν την ουσιαστική βοήθεια προς την Τουρκία (…) Δεν απομένει πολύς χρόνος στην Ευρώπη. Αν η αντεπίθεση του καθεστώτος Άσαντ και της Ρωσίας στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας προχωρήσει, αυτό ενδέχεται να προκαλέσει άλλη μια μαζική φυγή προς την Τουρκία. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την κατάσταση γρήγορα εκτός ελέγχου».

Επίσης το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων παραθέτει και δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑΖ η οποία με τίτλο «Το αδιαχώρητο στα νησιά του Αιγαίου» αναφέρεται στη νέα όξυνση των προσφυγικών ροών που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου.

«Με ανησυχία παρακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση το γεγονός ότι εκ νέου ολοένα περισσότερα πλοιάρια με πρόσφυγες καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία» αναφέρει η TAZ σημειώνοντας ότι ειδικότερα τις τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου βάσει επίσημων στοιχείων ο αριθμός των νεοαφιχθέντων εμφανίζεται ανησυχητικά αυξημένος.

Η «EE πιέζει για περισσότερες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία στο πλαίσιο της μεταξύ τους συμφωνίας», γράφει η TAZ, με τον πρόεδρο Ερντογάν ωστόσο να απειλεί ότι «θα αφήσει περισσότερους πρόσφυγες από τη Συρία να φτάσουν στην Ευρώπη, αν η χώρα του δεν λάβει περισσότερη στήριξη».