Συρία: Οι συριακές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο της Μανμπίτζ

 
KOURDOI

Ενημερώθηκε: 15/10/19 - 22:25

Μαίνονται οι σκληρές μάχες στην Μανμπίτζ μεταξύ Κούρδων και Τούρκων καθώς η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την στρατιωτική επιχειρήση «Πηγή της Ειρήνης» - Βρετανία και ΝΑΤΟ επισημαίνουν ότι η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει άμεσα. Συριακά τοπικά μέσα και το ρωσικό πρακτορείο InterFax μεταδίδουν ότι συριακές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο της Μανμπίτζ - Πληροφορίες ότι στην περιοχή βρίσκονται και ρωσικά στρατεύματα - Δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από οβίδες σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι απώτερος στόχος είναι να εκδιώξει τους Κούρδους από την βορειοδυτική Συρία και να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στην οποία χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες μπορούν να εγκατασταθουν.

Η κίνηση αυτή του Ερντογάν ήρθε αφότου οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσύρουν τα αμερικανικά στρατεύματα από την Συρία αφήνοντας το SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις), τον κύριο σύμμαχο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος χωρίς ουσιαστική στρατιωτική υποστήρξη.

Νωρίτερα, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Jean-Yves Le Drian ζήτησε να γίνει μια διεθνή συνάντηση με κυριο θέμα συζήτησης το συνασπισμό ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Όπως επεσήμανε υπάρχουν ορισμένα προβλήματα ανάμεσα στην ΕΕ και στις ΗΠΑ τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν.

Στο μεταξύ οι Κούρδοι έχουν κάνει μια συμφωνία με τον Άσαντ ούτως ώστε συριακά στρατεύματα να βρίσκονται στα σύνορα με την Άγκυρα.

Ο Μάικ Πενς παράλληλα σε λιγότερο από 24 ώρες αναμένεται να αναχωρήσει για την Άγκυρα ούτως ώστε να προσπαθήσει να μεσολαβήσει για να γίνει εκκεχειρία,σύμφωνα με όσα δήλωσε στο AFP μια ανώνυμη επίσημη πηγή.

https://www.aljazeera.com

https://www.sana.sy/en/?p=175973

Απόδοση από το ,