Ζόραν Ζάεφ: Δηλώνω Μακεδόνας από τη Βόρεια Μακεδονία

Σταθερά προκλητικός Ζάεφ: Η Ελλάδα αποδέχτηκε ότι μπορούμε να αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας όπως αισθανόμαστε.Παραμένω Μακεδόνας υπάρχει ένα νότιο κομμάτι στην Ελλάδα
Ενημερώθηκε: 17/02/19 - 03:28

«Μακεδόνας από τη Βόρεια Μακεδονία» δηλώνει ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη που έδωσε στη Deutsche Welle στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια, παρακάμπτοντας για μία ακόμα φορά τους κανόνες που του έθεσε η ελληνική κυβέρνηση.

 «Η Ελλάδα αποδέχτηκε ότι μπορούμε να αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας όπως αισθανόμαστε». «Δεν υπήρχε καλύτερη λύση, ούτε την πρότεινε κανείς» λέει για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Έχουμε χτίσει μία υπέροχη φιλία με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι μερικά από τα προκλητικά που ανέφερε... σε ερωτήσεις που από μόνες τους γεννούσαν την πρόκληση.

«Γεννηθήκατε ως Μακεδόνας, πείτε μου, πώς νιώθετε όταν πρέπει να πείτε σε κάποιον ότι είστε από τη Βόρεια Μακεδονία;»

«Πρώτον, παραμένω Μακεδόνας. Είναι σημαντικό για μένα ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε ότι μπορούμε να αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας όπως αισθανόμαστε. Είμαι ένας Μακεδόνας και είμαι ένας Μακεδόνας από τη Βόρεια Μακεδονία. Από ολόκληρη την περιοχή της Μακεδονίας, εμείς είμαστε το βόρειο κομμάτι. Υπάρχει ένα νότιο κομμάτι στην Ελλάδα, ένα ανατολικό στη Βουλγαρία, ακόμη και ένα μικρό κομμάτι στην Αλβανία. Έχουμε κάνει έναν γεωγραφικό διαχωρισμό, επομένως αυτή η λύση είναι δίκαιη. Αλλά μιλάω μακεδονικά, είμαι Μακεδόνας», είπε ο Ζόραν Ζάεφ.
 
Κατά τον ίδιο, η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ο καλύτερος δυνατός συμβιβασμός. «Ούτε υπάρχει καλύτερη λύση, ούτε την πρότεινε κανείς» είπε ο Ζάεφ, που αναφερόμενος στις επικρίσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης, σημείωσε: «Η αντιπολίτευση δεν πρόσφερε λύση, με προσέβαλαν με τους πιο χυδαίους χαρακτηρισμούς για πολιτικούς λόγους, μου επιτέθηκαν, έλεγαν ότι θα αφανιστούμε (ως έθνος). Εδώ, σήμερα, όχι μόνο υπάρχουμε, αλλά και αποτελούμε ένα καλό παράδειγμα για την επίλυση προβλημάτων».

Ορκίστηκε επίσης αιώνια φιλία στον Αλέξη Τσίπρα. «Νομίζω ότι έχουμε χτίσει μία υπέροχη φιλία με τον Αλέξη η οποία θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της ζωής μου. Ελπίζω ότι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και οι πολίτες της Ελλάδας θα οικοδομήσουν μία τέτοια σχέση. Ελπίζω ότι ακόμη και η αντιπολίτευση στις δύο χώρες θα οικοδομήσει μία τέτοια φιλία, αν και φαίνεται ότι ήδη το έχουν κάνει. Υιοθέτησαν μία παρόμοια, ανεύθυνη προσέγγιση για πολιτικούς λόγους, μόνο και μόνο λόγω των εκλογών– προεδρικές στη χώρα μας, ευρωεκλογές και βουλευτικές στην Ελλάδα. Αν τύχει να αποχωρήσουμε, εγώ και ο Τσίπρας, και ανέλθει στην εξουσία η σημερινή αντιπολίτευση, θα συνεχίσουν να οικοδομούν τη φιλία, γιατί αυτό είναι καλό και για τις δύο χώρες».