Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 3 Οκτωβρίου

 
'Αγιος Διονύσιος Αρεοπαγίτης

Ενημερώθηκε: 03/10/23 - 00:26

Εορτολόγιο-Βίοι Αγίων: Σήμερα 3 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει: Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, Αγία Δάμαρις η Αθηναία, Άγιοι Ρουστίκος και Ελευθέριος, Άγιος Θεόκτιστος, Άγιος Διονύσιος Ιερομάρτυρας και οι μαρτυρήσαντες μαζί μ' αυτόν Φαύστος, Γάιος, Πέτρος, Παύλος, Ευσέβιος, Χαιρήμων και άλλοι δύο μάρτυρες, Άγιος Θεαγένης, Άγιος Θεότεκνος, Όσιος Ιωάννης ο Χοζεβίτης επίσκοπος Καισαρείας, Όσιος Διονύσιος ο Έγκλειστος «εν τω Σπηλαίω».

Σήμερα 3 Οκτωβρίου γιορτάζουν οι: Διονύσιος και  Διονυσία.

Άγιος Διονύσιος Αρεοπαγίτης

Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, είναι ο πολιούχος άγιος των Αθηνών και  προστάτης των Δικαστικών και του Δικαστικού Σώματος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το ένατο έτος μ.Χ.

Υπήρξε ένας από τους πρώτους Αθηναίους που πίστεψαν στον Χριστό. Σε νεαρή ηλικία βρέθηκε στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου  την εποχή της Σταυρώσεως . Την Μεγάλη εκείνη Παρασκευή   της σταύρωσης σκοτίστηκε ο ήλιος . Διονύσιος συγκλονίστηκε από το παράδοξο αυτό φαινόμενο  και σημείωσε την ημέρα και ώρα του φαινομένου. 

Όταν επέστρεψε στην Αθήνα άκουσε το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο να μιλά για εκείνο το υπερφυσικό σκοτάδι κατά την Σταύρωση του Κυρίου διαλύοντας κάθε αμφιβολία για την εγκυρότητα της νέας του πίστης. Βαπτίσθηκε, με την οικογένειά του κατά το έτος 52 μ.Χ. Όταν έμαθε ότι στα Ιεροσόλυμα ζει η Παναγία , ταξίδεψε μέχρι εκεί όπου και την συνάντησε. Στα Ιεροσόλυμα ξαναβρέθηκε, όταν εκοιμήθη η Θεοτόκος .

Διετέλεσε Επίσκοπος της πόλεως των Αθηνών και έλαβε μαρτυρικό τέλος δια της πυράς. 

Στην Αθήνα υπάρχουν δυο μεγάλοι ναοί που φέρουν το όνομά του, ο ένας στο Κολωνάκι επί της οδού Σκουφά, ενώ ο άλλος είναι η Καθολική Μητρόπολη της Αθήνας, επί της οδού Πανεπιστημίου. Το όνομά του φέρει επίσης ο πεζόδρομος περιμετρικά της Ακρόπολης, που περνά από τον βράχο του Αρείου Πάγου.

Είναι ο πολιούχος άγιος των Γαργαλιάνων Μεσσηνίας, όπως και στο χωριό Διονύσι στα νότια του νομού Ηρακλείου. Το χωριό πήρε το όνομά του από τον άγιο και είναι το μόνο χωριό της Κρήτης με εκκλησία προς τιμήν του αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ