Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Ιανουαρίου 2021

Αγία Νίνα
Ενημερώθηκε: 14/01/21 - 00:57

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 14 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας εορτάζει: Την απόδοση της εορτής των Θεοφανείων. Των εν Σινα και και Ραϊθώ οσιομαρτύρων Παύλου του εκ Παλαιών Πατρών, Αδάμ καί των συν αυτοίς 31. Μάρτυρος Αγνής. Νεομάρτυρος Ιωάννου, του Χρυσοχόου. Οσίων των εν ασκήσει λαμψάντων Νείλου Σιναΐτου και Θεοδούλου του υιού αυτού. Σάββα πρώτου αρχιεπισκόπου Σερβίας και Συμεώνος, των κτιτόρων της εν Άθω σεβασμιότατης Μονής του Χιλανδαρίου και Στεφάνου, του κτίσαντος την Μονήν του Χηνολάκκου, Αγίας Νίνας ισαποστόλου 

Σήμερα γιορτάζουν οι :Νίνας, Νίνα

Η Αγία Νίνα και ο Χιτώνας τους Χριστού 

Οι δικοί της άνθρωποι  είχαν συμβάλλει τα μέγιστα στη διάδοση του χριστιανισμού.Η ίδια ή Αγία Νίνα ήταν αυτή που ανέλαβε κα κηρύξει το λόγο του Χριστού στη Γεωργία.

Γεννήθηκε στην Καππαδοκία, όπου τότε τον 3ο αιώνα  κατοικούσαν πολλοί Γεωργιανοί και σύμφωνα με την παράδοση  φέρεται ως συγγενής του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Ο πατέρας της αν και στρατιωτικός  έγινε  μοναχός στην έρημο του Ιορδάνη. Η μητέρα της τοποθετήθηκε ως διακόνισσα στο Ναό της Αναστάσεως και η ίδια   βρέθηκε να την αναθρέφει η Γερόντισσα Νιοφόρα.

Κάποια που μελετούσε  το Ευαγγέλιο και έφθασε στο κεφάλαιο που έγραφε για την σταύρωση του Χριστού  στάθηκε ιδιαίτερα  στον χιτώνα τον οποίο άρχισε να αναζητά. Έμαθε οτι, σύμφωνα με την  παράδοση, φυλασσόταν στην πόλη Μιτσχέτη της Γεωργίας Ιβηρίας). Τον χιτώνα  μετέφερε εκεί ο ραβίνος της πόλεως που ονομαζόταν Ελιόζ, ο οποίος την είχε παραλάβει από το στρατιώτη που τον κέρδισε στην κλήρωση κάτω από τον Σταυρό. 

Η παράδοση την θέλει να παρακαλάει την Παναγία  να την αξιώσει να πάει στη χώρα των Ιβήρων.Τελικά έφτασε  στη Γεωργία, περί τον 3ο Αιώνα μ.Χ.  όπου άρχισε να κηρύττει τον λόγο του Χριστού. Η δράση της  δεν πέρασε απαρατήρητη από τους της Γεωργίας Μιριάν  και Νάνα  οι οποίοι έγιναν χριστιανοί. Η Αγία, πάντα σύμφωνα με την παράδοση, βρήκε τον τόπο, όπου είχε εναποτεθεί ο χιτώνας του Χριστού, στον κήπο των ανακτόρων και εκεί ανήγειρε το Ναό του Αγίου Στύλου.