Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 7 Μαρτίου 2021

Όσιος Παύλος ο Απλούς
Ενημερώθηκε: 07/03/21 - 00:02

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 7 Μαρτίου, η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των: Των εν Χερσώνι επισκοπευσάντων αγίων ιερομαρτύρων Αγαθοδώρου, Αιθέριου, Βασιλέως, Ελπιδίου, Ευγενίου, Ευφραίμ και Καπίτωνος, Οσίων Αρκαδίου και Νέστορος, επισκόπων Τριμυθούντος. Εφραίμ πατριάρχου Αντιοχείας, Παύλου απλού του ομολογητού και Λαυρεντίου του εκ Μεγάρων, κτήτορος της μονής «Φανερωμένης», εν Σαλαμίνι.

Όσιος Παύλος ο Απλούς

Ο Άγιος Παύλος έζησε κατά τον 4ο  αιώνα μ.Χ. και ονομάστηκε  Απλός, διότι, ήταν αγράμματος γεωργός αλλά συγχρόνως άκακος και απλοϊκός στο ήθος. Σύμφωνα με την παράδοση η σύζυγός του ήταν ωραία μεν στη μορφή, κακότροπη δε στην ψυχή. 

Αυτή μοιχευομένη με άλλους, συνελήφθη κάποια ημέρα από τον Όσιο, όταν αυτός επέστρεφε από τους αγρούς. Έτσι ο Όσιος άφησε τη γυναίκα του και τα παιδιά του στη φροντίδα του μοιχού και κατέφυγε στην Αιγυπτιακή έρημο, στο κελλί του Μεγάλου Αντωνίου, ζητώντας να γίνει μοναχός.

Όταν τον είδε ο Άγιος ’Αντώνιος, του είπε ότι ένας άνθρωπος εξήντα χρόνων είναι γέροντας και δεν δύναται να υπομείνει τους πειρασμούς. Έτσι του έκλεισε τη θύρα του κελλίου. Ο Όσιος Παύλος έμεινε έξω από το κελλί του  επί τρεις ημέρες άσιτος, χωρίς τροφή και νερό. 

Η υπομονή του Οσίου Παύλου έκαμψε έτσι το ανένδοτο του Αγίου Άντωνίου, ο οποίος τον κράτησε κοντά του και καθημερινά τον εκπαίδευε και τον δοκίμαζε με σκοπό να τον αναγκάσει να μεταβεί σε κοινόβιο, όπου ο ασκητικός βίος θα ήταν πιο άνετος για τον Όσιο, λόγω της ηλικίας του. 

Όμως ο Όσιος Παύλος παρέμεινε κοντά στον Άγιο Αντώνιο με υπακοή. 

Εκοιμήθη σε βαθειά γεράματα.