Η έξοδος των ιερών κειμηλίων και οι «κακές γλώσσες»

 
Η έξοδος των ιερών κειμηλίων και οι «κακές γλώσσες»

Ενημερώθηκε: 20/11/23 - 16:21

Μετά την πανδημία και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πολλές μονές και μητροπόλεις κατέγραψαν μεγάλες  απώλειες εσόδων.

Σε μια προσπάθεια αναπλήρωσης σπάνια κειμήλια και λείψανα αγίων μεταφέρθηκαν από μονές (κυρίως του Αγίου Όρους) και ετέθησαν σε λαϊκό προσκύνημα με στόχο την τόνωση των πιστών αλλά κυρίως για την οικονομική ενίσχυση των μητροπόλεων.

Ιδιωτικά αεροπλάνα, σκάφη,  και λιμουζίνες επιστρατεύτηκαν για την μεταφορά ενώ στην υποδοχή έδιναν και δίνουν τον «παρών» υπουργοί ,βουλευτές , οικονομικοί παράγοντες και τοπικοί άρχοντες. 

Πριν από λίγες μέρες στο αεροδρόμιο του Ακτίου με ιδιωτική πτήση από την Αθήνα που βρισκόταν για προσκύνημα, η κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Το ιερό λείψανο μετάφερε ο ίδιος ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ με τη συνοδεία Πατέρων της Ιεράς Μονής. Η Αγία Κάραβρίσκεται στη  Μονή  από τον 14ο αιώνα και είναι δώρο του Αυτοκράτορος Ιωάννου του Καντακουζηνού.

Όλες αυτές τις μέρες παρακολουθούμε μια μαζική έξοδο κειμηλίων υπέρ της σωτηρίας των πιστών. Στην Πάτρα βρέθηκε ο Σταυρός του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης έδωσαν αντίγραφο εικόνας της Αγίας Ζώνης και στον Πειραιά, τα Γρεβενά και την Άρτα περιέφεραν αντίγραφα εικόνας της Παναγίας Παραμυθίας.

Δεκάδες εικόνες, ιερά λείψανα και άλλα θησαυρίσματα του Βατοπαιδίου περιφέρονται σε ενορίες της Αρχιεπισκοπής και των μητροπόλεων.

Οι «καλές γλώσσες» λένε ότι αυτή ή μαζική έξοδος των κειμηλίων γίνεται για την ευλογία των πιστών.

Οι «κακές γλώσσες» όμως υποστηρίζου πως αυτό γίνεται για να ενισχυθούν τα παγκάρια της μονής Βατοπεδίου αλλά και των μητροπόλεων. Για τη Μονή Βατοπεδίου έχουν γραφτεί πολλά για τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει.

Παρά το γεγονός ότι έχει μια έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα , ότι φιλοξενεί κατά κύριο λόγο οικονομικούς παράγοντες αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει προβλήματα. Κάποιοι αποδίδουν τα προβλήματα και στον περιορισμό της δραστηριότητας των Ρώσων στο ‘ΑγιοΌρος. Ωστόσο ,δεν υπάρχουν στοιχεία ,που να συνδέουν τη μονή άμεσα με Ρώσους επιχειρηματίες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι κατά το παρελθόν ο ηγούμενος Εφραίμ μετάφερε πολλές φορές κειμήλια της μονής στη Ρωσία, ενώ όταν είχε προφυλακιστεί για «το σκάνδαλο του Βατοπεδίου» παρεμβάσεις είχε κάνει και ο ίδιος ο Πούτιν.

Τελευταία ,πολλά προβλήματα έχουν προκύψει με τα Μέσα Ενημέρωσης της Μονής τα οποία προχωρούν σε απολύσεις ,εκ περιτροπής εργασία και μειώσεις μισθών.

Η Εκκλησία της Ελλάδος τα γνωρίζει όλα αυτά και «συνιστά να αποφεύγονται υπερβολές με τα κειμήλια», ενώ η κυβέρνηση αναζητά την καλύτερη λύση για τη διοίκηση του Αγίου Όρους ώστε να μπει μία τάξη σε ο,τιαφορά τις επιχειρήσεις και τον ρόλο των ξένων…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ