Μεγάλη Παρασκευή: Ω γλυκύ μου έαρ..

 
Μεγάλη Παρασκευή: Ω γλυκύ μου έαρ..

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 22/04/22 - 12:46

Μεγάλη Παρασκευή...η κορύφωση του Θείου Δράματος πριν το Άγιο Πάσχα.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, καθώς είναι η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος,με την σταύρωση του Χριστού, ο οποίος μετά την σύλληψή του από την προδοσία του Ιούδα, δικάστηκε από τους Αρχιερείς που είχαν πληρώσει τα 30 αργύρια και καταδικάστηκε για να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Βαραβά.

Την Παρασκευή, στέλνεται ο Ιησούς δέσμιος από τον Καϊάφα στον τότε ηγεμόνα της Ιουδαίας Πόντιο Πιλάτο, ο οποίος νίπτει τας χείρας του και για να ευχαριστηθούν οι Ιουδαίοι, τον καταδικάζει σε θάνατο και αφού τον μαστίγωσε σαν δραπέτη δούλο τον Δεσπότη των όλων, Τον παρέδωσε για να σταυρωθεί.

Από ’κει και πέρα ο Ιησούς, αφού παραδόθηκε στους στρατιώτες, γυμνώνεται, φοράει κόκκινη χλαμύδα, στεφανώνεται με ακάνθινο στεφάνι, κρατάει κάλαμο σα σκήπτρο, προσκυνείται χλευαστικά, φτύνεται και χτυπιέται στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Μετά, φορώντας πάλι τα ρούχα του και βαστάζοντας το Σταυρό, πηγαίνει προς τον Γολγοθά, τον τόπο της καταδίκης και εκεί, σταυρώνεται μεταξύ δυο ληστών, βλασφημείται από αυτούς που είχαν πάει στον Γολγοθά μαζί του,ποτίζεται από τους στρατιώτες με ξύδι ανακατεμένο με χολή.Γι αυτό το λόγο σήμερα πίνουμε μια κουταλιά ξύδι.

Στις εκκλησίες πριν τις 11:00 το πρωί τελείται η λειτουργία των Μεγάλων Ωρών όπου οι γυναίκες μοιρολογούν και κλαίνε για τον Χριστό ενώ παράλληλα προσκυνούν τον σταυρωθέντα Χριστό.

Το μεσημέρι ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο όπου θα γίνει η περιφορά του το βράδυ.

Αλλού, φτιάχνεται ένα ομοίωμα του Ιούδα το οποίο είτε καίγεται είτε πυροβολείται.

Είθισται σήμερα πολλοί πιστοί να επισκέπτονται τους τάφους συγγενών και φίλων ή και να πραγματοποιείται η εκταφή των νεκρών αν έχει περάσει το απαιτούμενο διάστημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και ο ήλιος έχει κρυφτεί σήμερα από τον ουρανό...