Μητροπολίτης Περιστερίου: Να αρθεί η αυτοκεφαλία της Μόσχας για πέντε χρόνια

 
Μητροπολίτης Περιστερίου: Να αρθεί η αυτοκεφαλία  της Μόσχας για πέντε χρόνια

Ενημερώθηκε: 05/02/22 - 20:59

Tο Οικουμενικό Πατριαρχείο να άρει την αυτοκεφαλία της ρωσικής Εκκλησίας για πέντε χρόνια. Την πρόταση αυτή έκανε,μιλώντας στην «Orthodoxia TV» ο μητροπολίτης Περιστερίου κ.Γρηγόριος σχολιάζοντας τις τελευταίες ενέργειες της Μόσχας σε βάρος του Πατραρχείου Αλεξανδρείας.

Ο κ.Γρηγόριος χαρακτήρισε σχισματική ενέργεια τη δημιουργία της Εξαρχίας στην Αφρική και όχι εισπήδηση καθώς η απόφαση ελήφθη επισήμως από την Ιερά Σύνοδο της Μόσχας.

Μάλιστα για να αποφευχθούν τα χειρότερα τα οποία κατά τον κ.Γρηγόριο έρχονται ζήτησε και τη σύγκληση της Πανορθόδοξης Συνόδου ως συνέχεια αυτής της Κρήτης που έγινε το 2016 με θέμα το αυτοκέφαλο της Μόσχας. Η Σύνοδος θα μπορεί να ονομαστεί Β' και έρθει ως απάντηση στις προκλήσεις της Ρωσικής Εκκλησίας.

Ο κ.Γρηγόριος χαρακτήρισε παράλογο το γεγονός οτι ενήργησε κατά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας το οποίο μάλιστα η Μόσχα χαρακτήρισε σχισματικό γιατί αναγνώρισε την αυτικεφαλία της Ουκρανίας ,ενώ θα έπρεπε να στραφεί κατά του Φαναρίου. Ερμηνεύοντας τη στάση αυτή της Μόσχας ο Περιστερίου την απέδωσε σε ένα γενικότερο σχέδιο το οποίο έχει εκπονηθεί από τη ρωσική Εκκλησία το 1988 και έχει επικαιροποιηθεί το 2000 σύμφωνα με το οποίο θα επιχειρήσει να δραστηριοποιηθεί εκτός των συνόρων της και αυτό το έκανε στην Αφρική όπου πάντα είχε βλέψεις.

«Είναι παράλογο να τιμωρείς αυτούς που ακολουθούν μία απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το ουκρανικό ήταν η αφορμή να κρύψουν οτι σχεδιάστηκε πριν από 35 χρόνια», είπε.

Σε άλλο σημείο ανέφερε οτι και "οι δικαιολογίες της Μόσχας κινούνται στη σφαίρα της λογικής του παραλόγου αφού επικαλούνται επιχειρήματα που δεν έχουν καμία εκκλησιολογική βάση. «Μάς ζήτησαν να τους προσφέρουμε Χριστό. Τους δίνουμε Χριστό".Αυτό ως επιχείρημα έρχεται σε αντίθεση με την πρακτική των Ορθόδοξων Εκκλησιών οι οποίες στηρίζουν την ιεραποστολή αλλά μέσω του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας». Ο κ.Γρηγόριος κατηγόρησε τη Μόσχα για ανόητα επιχειρήματα , για παρακμή και φρικτή απόφαση την επίθεση στην Αλεξάνδρεια.

Αναφερόμενος στο θέμα της Αυτοκεφαλίας της Ρωσίας τόνισε πως αυτή δόθηκε το 1589 με δύο όρους. Την δραστηριοποίηση εντός συγκεκριμένων εδαφών και την κοινωνία με τις άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες." Και οι δύο όροι δεν τηρήθηκαν από τη Μόσχα οπότε θα πρέπει να αρθεί για πέντε ρόνια η αυτοκεφαλία και να καθαιρεθεί ο επίσκοπος ο οποίος χρίστηκε Έξαρχος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ