Το μοναστήρι της αγίας Μαρίνας στη Θεσπρωτία

Το μοναστήρι της αγίας Μαρίνας στη Θεσπρωτία
Ενημερώθηκε: 21/09/21 - 22:49

Δεν υπάρχουν στοιχεία για το πότε χτίστηκε το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας στη Χαραυγή (Λύκου) Φιλιατών.

Πρόκειται, όμως, για παμπάλαιο μοναστήρι. Σε εικόνα στο τέμπλο αναγράφεται η χρονολογία 1829. Τότε ανεγέρθηκε καινούργιος ναός. Η παράδοση αναφέρει ότι τον καινούργιο ναό του μοναστηριού, όπως και την κεντρική εκκλησία του χωριού, τα έχτισε κάτοικος με το επώνυμο Πριμηκύρης. Είχε δύο παιδιά και πέθαναν από λοιμό τα έτη 1813-14. Πούλησε τα γιδοπρόβατα του και έχτισε τους δύο, περικαλείς, πράγματι ναούς. Το όνομά του όμως δεν διασώθηκε, το δε «Πριμηκύρης» είναι εκκλησιαστικός τίτλος, ο οποίος του απονεμήθηκε προφανώς έπειτα από αυτές τις δωρεές.

Η υπάρχουσα λειψανοθήκη αναγράφει χρονολογία 1783. Η χρονολογία αυτή προφανώς σχετίζεται με την κατασκευή της λειψανοθήκης. Ο Αραβαντινός στο έργο του «Περιγραφή της Ηπείρου », αναφέρει «μοναστήριον αρχαίον κείμενον κατά την αριστεράν όχθην του ποταμού της Γλούστας παρά το χωρίον Λύκου» χωρίς να παραθέτει άλλες πληροφορίες. Στην εφημερίδα «Η φωνή της Ηπείρου» το έτος 1893, σημειώνονται τα εξής:

«Εις το χωρίον Λύκου των Φιλιατών υπήρχε αρχαία μονή επ' ονόματι της Αγίας Μαρίνης και ήτο κατά έτος πανηγυρίζουσα, το το κέντρον όλων των πλησιοχώρων, αύτη είναι ήδη ετοιμόρροπος και στερείται πόρων". Να σημειωθεί ότι τελευταίως εγκρίθηκαν χρήματα, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για την αναστήλωση της μονής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ