Μονή Αγίου Παντελεήμονος στο Χρυσόκαστρο Καβάλας

 
Μονή Αγίου Παντελεήμονος στο Χρυσόκαστρο Καβάλας

Ενημερώθηκε: 27/06/22 - 22:07

Η Μονή Αγίου Παντελεήμονος Χρυσοκάστρου βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Παγγαίο στο νομό Καβάλας και απέχει 29,5 χλμ. Δ.-ΝΔ. από την πόλη της Καβάλας, 7 χλμ. από τον κόμβο Ελευθερούπολης της Εγνατίας Οδού και μόλις 2 χλμ. από το Χρυσόκαστρο.


Η γυναικεία Μονή Αγίου Παντελεήμονος ιδρύθηκε το 1978 και είναι κτισμένη σε λόφο με την ονομασία "Αετοπλαγιά", όπου επί τουρκοκρατίας και μέχρι το 1922 υπήρχε τουρκικό χωριό με το όνομα Ελετζίκ. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών στην περιοχή εγκαταστάθηκαν Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι μετέτρεψαν το τζαμί σε εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Παντελεήμονα. Αναφέρεται στο Ελετζίκ εγκαταστάθηκαν 46 οικογένειες με συνολικά 168 άτομα. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο το χωριό εγκαταλείπεται και οι κάτοικοι μετακινούνται στη τοποθεσία του Χρυσόκαστρου, συνεχίζοντας να εορτάζουν κάθε έτος στις 27 Ιουλίου τον Άγιο Παντελεήμονα.

Το 1960 ο π. Αντώνιος Ζουμπουλέρης Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως, ανακαινίζει τον ναό. Το 1978 αποφασίζεται η ίδρυση με αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο του 1981 να εγκατασταθούν οι πρώτες μοναχές. Το 1990 θεμελιώνεται το καθολικό και παράλληλα γκρεμίζεται ο παλιός ναός. Στις 31 Αυγούστου 2002 εγκαινιάζεται ο Ιερός Ναός ενώ τον Σεπτέμβριο του 2013 εγκαινιάσθηκε ο ισόγειος Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου του καθολικού της Ιεράς Μονής.


Ως οικισμός αναφέρεται αρχικά με την παλιά ονομασία Ελετζίκ το 1919 και προσαρτάται στην τότε κοινότητα Μποσταντζιλής. Μετονομάστηκε σε Αετοπλαγιά το 1928 και το 1951 καταργείται. Αναφέρεται με την ονομασία Μονή Αγίου Παντελεήμονος το 1991 όταν προσαρτήθηκε στην τότε κοινότητα Χρυσοκάστρου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ